Naslovnica Lokalne Teme Privreda Članovi udruž...

Članovi udruženja VI-MILK Visoko održali sastanak sa Federalnim ministrom za poljoprivredu

222

Članovi visočkog udruženja poljoprivrednika VI-MILK održali su sastanak sa Šemsudinom Dedićem, ministrom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Federacije BIH.
Tema sastanka bila je kašnjenje usvajanja “Programa novčane podrške za 2019. godinu”, kao i problemi sa zaostalim plaćanjima iz 2018. godine.

Ministar Dedić je izrazio žaljenje zbog kašnjenja isplate poticaja za 2018. godinu, s obzirom na situaciju da je period sjetve, a isto tako i zbog vremenskih neprilika koje su pričinile materijalne štete poljoprivrednicima. Ministar je naglasio da će zaostale isplate poticaja iz 2018. godine biti uplaćene odmah po usvajanju Programa od strane Vlade FBiH, a isplata IV kvartala za mlijeko čim se steknu uslovi tj. kada federalno ministarstvo dobije obračune od kantonalnih.

Predsjednik udruženja poljoprivrednika VI-MILK Visoko Emir Džafić upoznao je Ministra sa radom udruženja, kapacitetima, članstvom, kao i sa razvojem poljoprivrede na području općine Visoko.

Napomenuo je da poljoprivredna proizvodnja u Visokom bilježi značajan rast, otvaraju se nova radna mjesta kao i podatak da je na području općine Visoko u 2018. godini registrovano ukupno 342 poljoprivredna obrta, a isto tako da se u 2019. godini nastavio trend registracije novih obrta. Naglašeno je da je poljoprivreda značajna baza za razvoj, ali uz podršku svih nivoa vlasti.

 

Visoko.co.ba/VI-MILK Visoko

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.