Naslovnica Svijet Evropa Conte obećao ...

Conte obećao uvođenje ‘radikalnih promjena’ u Italiji

Italijanski novi premijer Giuseppe Conte obećao je u utorak uvesti radikalne promjene u zemlju dok je zatražio parlamentarnu podršku za svoju anti-establišment vladu koja planira osporiti pravila Evropske unije o budžetu i imigraciji.

36

Premijer Conte se obratio Senatu, okružen čelnicima dvije nekada marginalne stranke koje su formirale vladajuću koaliciju u prošloj sedmici i imenovale su malo poznatog pravnog eksperta da predvodi njihovu koalicijsku vladu.

– Istina je da smo mi stvorili radikalne promjene i mi smo ponosni na to – izjavio je Conte u Senatu, gdje će mu, kako se očekuje, tokom dana biti izglasano povjerenje.

Glasanje u donjem domu je zakazano za srijedu. Koalicija koju čine Pet zvijezda i Liga ima većinu od 10 glasova u Senatu a još širu marginu glasova u donjem domu.

Conte (53), izjavio je da će prioriteti vlade biti bavljenje socijalnim problemima i uvođenje univerzalnog dohotka, kao i suzbijanje priliva ilegalnih imigranata obračunom s “biznisom imigracije”.

Kazao je da bi pravila koja vladaju eurozonom “trebala imati za cilj pomoć građanima”, ali je dodao: “Evropa je naš dom”.

Conteovi komentari eho su političkog programa zacrtanog u koalicijskom sporazumu koji su potpisali pokret Pet zvijezda, koji je izrastao iz narodnih protestnih mreža, i desničarske Lige.

Program koalicije također uključuje smanjenja poreza koja ugrožavaju budžet i velikodušna ulaganja u socijalne programe.

Liga posebno insistira na ukidanju ilegalne imigracije, dok je stranački čelnik Matteo Salvini u ponedjeljak obećao da Italija više neće biti “evropski izbjeglički logor”.

Nakon što se parlamentarna glasanja okončaju, Conte će otputovati na svoj prvi međunarodni samit, sastanak G7 u Kanadi koji počinje u petak, prenosi Reuters.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.