Naslovnica BiH Privreda Čovjek koji j...

Čovjek koji je doveo Prevent u Visoko postao vlasnik Agrokomerca

3250

Sad već davne 1998.godine Rašid Kalota pri povratku sa pregovora iz Slovenije uspio je nagovoriti svog kolegu i zastupničkih klupa da kompaniju Prevent umjesto u sarajevski Alhos dovede u Visoko, bez obzira na tadašnje veliko protivljenje aktuelne vlasti, koje ne da je pomogla novim investitorima da se aklimatiziraju u Visokom, nego su naprotiv radili intezivno na tome da Prevent ne dođe u Visokom. Prijatelj Rašida Kalote koji je zaslužan za Prevent u Visokom je bio Nihad Imamović, koji je godinama bio glavna spona svih dešavanja u ovoj firmi, da bi zatim istu sporazumno sa vlasnikom Hastorom napustio prodajom dionica. Danas je taj privrednik prema pisanju Nap.ba postao vlasnik Agrokomerca.

Sarajevski privrednik Nihad Imamović novi je vlasnik Agrokomerca! Njegova firma „Ein Natural“ kupila je Prehrambenu industriju, srce nekadašnjeg velikokladuškog giganta za 12 miliona KM, na usmenom javnom nadmetanju, održanom u petak pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši, piše bh. novinska agencija Patria.

Osim Imamovića za Agrokomerc je bila zainteresirana i sarajevska firma „Silsila“ koja je ponudila 5,2 miliona KM, Razvojna banka FBiH koja je ponudila 2,2 miliona KM te nekoliko drugih firmi koje su ponudile manje iznose.

U Velikoj Kladuši pozdravljaju novi poslovni potez Imamovića. Očekuju nova ulaganja, više radnih mjesta, vjeruju u preporod bivšeg prehrambenog giganta.

Poslovna karijera Imamovića izuzetno je uspješna.  Zajedno sa Nijazom Hastorom stvarao je kompaniju ASA Holding. Nakon što se 2011. povukao u penziju, sa njegovom firmom Ein Natural, koja proizvodi sokove jednostavnog naziva „Sok“, osvojio  je tržište BiH za kratko vrijeme.

Nisu zanemarive ni njegove političke veze. Nije tajna da je aktuelni premijer FBiH Fadil Novalić, imenovan na ovu poziciju početkom prošle godine, upravo prijedlog Nihada Imamovića.

Mesna industrija 

Redakciji NAP javio se predstavnik dioničara Agrokomerca Sabahudin Kantarević koji kaže da je u Agrokomercu prodana upola cijene samo mesna industrija, a ne cijela prehrambena.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.