Crna statistika: Jedna osoba dnevno pogine na cestama BiH

105

Statistički podaci od nadležnih institucija (FMUP, MUP RS, MUP Brčko Distrikta, MUP kantona, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS) pokazuju da se na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj 2018. godini dogodilo ukupno 36.672 saobraćajnih nesreća od kojih je zabilježeno 7.494 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim licima, te 29.178 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa materijalnom štetom, saopćeno je iz BIHAMK-a.

MARKETING

Smanjen broj saobraćajnih nesreća

U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 277 osoba, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Tokom protekle godine zabilježeno je 956 saobraćajnih nezgoda manje u odnosu na 2017. godinu ili 2,54 posto, dok je broj nesreća sa povrijeđenim licima povećan za 5 posto, dok su saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom smanjen je za 4,3 posto.

Najviše saobraćajnih nesreća zabilježeno je u Kantonu Sarajevo (skoro 36 posto od ukupnog broja), za njim slijede Zeničko-dobojski, Tuzlanski.

Tuzlanski kanton ima najveće povećanje saobraćajnih nesreća, dok su ostali kantoni zabilježili pad u broju saobraćajnih nesreća

U protekloj godini na saobraćajnicama u BiH život je izgubilo 277 osoba što je u prosjeku jedna osoba dnevno, dok je 1.653 osobe imalo teže povrede, dok je 8.750 pretrpilo lakše tjelsne povrede.

Najveći uzrok nesreća – nepoštivanje pravila
Smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nesreća nije dovelo do smanjenja broja teže povrijeđenih, koji se povećao za 2,8 posto i osoba sa lakšim tjelesim povredama za 1,5 posto.

Što se tiče broja poginulih, najviše osoba poginulo je na cestama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, njih 31, dok je na području Tuzlanskog kantona poginulo 28 ljudi. Jedini kanton u kojem nijedna osoba nije poginula u saobraćajnim nesrećama je BPK – Goražde.

Nepropisna brzina i neprilagođena brzina uvjetima na putu su jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nesreća (oko 24,3 posto), potom slijedi vožnja pod uticajem alkohola.

Najveći broj saobraćajnih nesreća zabilježen je na ulicama u naseljima (37,44 posto), a zatim na magistralnim putevima (29,9 posto), a onda slijede lokalni (18,35 posto), pa potom regionalni putevi (9,88 posto).

 

Visoko.co.ba/BIHAMK

Komentari

komentara