Košarka

Crna strana visočkog sporta: Da li će se Košarkaški klub “Visoko” ugasiti na 40. godišnjicu postojanja?

Ranije, tokom dana, pisali smo o sinoć odigranoj revijalnoj utakmici KK „Visoko“ – KK „Čelik“, kojom je svečano obilježeno 40 godina postojanja košarkaškog kolektiva u našem gradu. Ipak, kako to obično biva sa sportom u BiH, pa samim tim i u Visokom, nakon zaista uzbudljive i zanimljive utakmice potražili smo priču o onoj nešto lošijoj strani visočke košarke, o kojoj je bilo mnogo govora u košarkaškim kuloarima tokom protekle sezone. Naši sagovornici ovom prilikom bili su treneri KK “Visoko”, Avdo Aždajić i Senad Ašlama, koji su nam kazali nešto više o lošoj finansijskoj situaciji u kojoj se klub nalazi.

“Prije tačno 40 godina, u maju davne 1976. godine, oformljen je košarkaški klub u Visokom, koji u kakvim-takvim uslovima egzistira sve ove godine. Kazati da je situacija bajna bila nekada ne bi bilo istina, ali ovako kardinalno lošu situaciju ne pamti niti jedna selekcija košarkaškog kluba iz Visokog.” – kazao nam je na početku našeg razgovora trener Aždajić.

Košarkaški entuzijasti iz Visokog već godinama muče muku prvenstveno sa finansijskim problemima, ali zatim i sa kadrovskim problemima, koji ih koče u radu sa mladim košarkašima iz Visokog. Ova godina bila je jedna od ubjedljivo najgorih u povijesti košarke našeg grada, a statistika od samo jedne pobjede i jedanaest poraza u protekloj sezoni dovoljno govori o lošoj atmosferi u klubu, o čemu nam je govorio i drugi član trenerskog tandema, Senad Ašlama.

“Već nekoliko godina, otkada sam i ja kao ljubitelj košarke odlučio da pomognem klubu i da radim sa ovim mladim košarkašima, nailazimo na mnoge administrativne, kadrovske i finansijske probleme. Prevashodno, kad govorimo o tome reći ćemo da je došlo do podjele kluba na nekoliko entuzijasta koji plamen košarke u Visokom održavaju zbog ljubavi spram sporta i na nekoliko slobodno mogu reći ‘kočničara’ koji su klub i doveli u lošu situaciju u kojoj se danas nalazi.” – kazao nam je Ašlama govoreći o problemima kluba.

Ašlama: “Novac nestaje iz kluba, igrači su bez ikakvih naknada, a finansijskog izvještaja nema već četiri godine – dakle vrijeme je za promjene.”

Govoreći dalje o problemima u KK “Visoko” članovi trenerskog tima, koji su i bili organizatori proslave 40. godišnjice košarkaškog kluba u Visokom, kazali su kako je ova sezona bila “kap koja je prelila čašu” i da su već sada potrebne hitne promjene kako bi košarka u Visokom živjela i napredovala.

“Nevjerovatni su podaci da novac iz kluba u proteklim godinama netragom nestaje, kao što je recimo na kraju prošle sezone bio slučaj kada smo sezonu završili sa 850 KM suficita, da bismo već na početku ove sezone koju smo nedavno završili bili bez novca. Pitanje je šta sekretar i prvi čovjek KK ‘Visoko’, Fehim Baraković, radi tokom cijele godine i gdje je nestao taj novac, od kojeg smo mogli prirediti makar skromnu zabavu za naše igrače.” – kazao nam je Ašlama, dodavši:

“Ono što smo prvo željeli, pri sanaciji kluba, jeste da dođemo do finansijskih izvještaja kluba, koji u proteklih nekoliko godina nisu ugledali svjetlo dana. Čelnici kluba su, pred sezonu koja je iza nas, doveli klub u takvu situaciju da je bio izbrisan iz svih registara, kako onog kod nadležnog ministarstva, tako i kod nadležnog saveza, što je bilo sramota za klub sa 40 godina dugom tradicijom, ali što je krivica gospodina Barakovića i problem koji smo morali sanirati Avdo i ja pred početak sezone, pored svih drugih obaveza.

Mi, u ovom trenutku želimo da dođemo do tih finansijskih izvještaja i da jednom za svagda rasčistimo ko su to pozitivisti i košarkaški entuzijasti u našem klubu, te želimo transparentan rad i transparentno vođenje finansija KK ‘Visoko’.”

Moguća alternativa trenutnoj situaciji je osnivanje novog kluba koji će transparentno raditi na razvijanju košarke u Visokom

Ipak, da sve ne bi bilo tako sivo, na kraju našeg razgovora pričali smo o bliskoj budućnosti i o narednoj sezoni košarkaške A2 lige, u kojoj se KK “Visoko” takmičio do sada. Naši sagovornici su na pojasnili da u ovako problematičnoj situaciji, u kojoj se klub nalazi, više ne vide izlaza, osim u smjeni netransparentne uprave ili u osnivanju novog kluba.

“Mi koji se trudimo da održimo plamen košarke u Visokom nećemo se predati bez ikakve borbe i trudit ćemo se da ovaj olimpijski sport održimo u našem gradu. Svjesni smo činjenice da je ovo možda i mogući kraj KK ‘Visoko’, ali nećemo dopustiti da nestane košarka u Visokom, makar to značilo i osnivanje novog košarkaškog kluba. Bilo kako bilo, nastavak rada u ovakvim uslovima je nemoguć i želimo da, prije nego nastavimo sa bilo kakvim aktivnostima, rasčistimo sve probleme, što je naš konačni cilj do početka nove sezone. I jedino tako, da li sa čistom situacijom u starom klubu ili sa nastavkom 40 godina duge tradicije u novom klubu, možemo razmišljati o budućnosti košarke u Visokom.” – kazao nam je za kraj razgovora jedan od trenera KK “Visoko”, Avdo Aždajić.

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh