Da li je ovo završna faza nestanka invalida sportista u Visokom?

1935

Sportski savez osoba sa invaliditetom (SS OSI) u Visokom bez adrese.

MARKETING

Vlast ruši ono što su radnici gradili !

Davne 1979. godine za potrebe rehbilitacije i rekreacije osoba sa invaliditetom radnici Visokog sagradiše klupske prostorije i stazu za boćanje, a danas je gradska vlast uruši.

U sklopu kompleksa Stadiona “Luke“ od 1979. godine u Visokom postoji i staza za boćanje na kojoj su ovu sportsku disciplinu upražnjavali osobe sa invaliditetom zbog kojih je i sagrađena, ali i drugi rekreativci i sportisti visočkog SS OSI i drugih gradskih i kantonalnih saveza. 


Na ovoj boćarskoj stazi koja je po Zahtjevu SS
OSI Visoko dobila Urbanističku dozvolu br 03/5-364-68/79 od 17.04.1979. godine (prije 40 godina) je do marta 2015. godine upražnjavana ova sportska disciplina. Staza je bila u upotrebi i služila svojoj svrsi, ali i u neposrednoj blizini je instaliran i džambo šah za koji su sredstva uz pomoć donatora prikupili članovi UO SS OSI.

Dijelom  prihvatljivim se smatrati moglo   da je klupska prostorija (čitaj kafana) dobrano devastirana, u fazi rušenja, a za istu su tražili dozvolu da izvršie sanaciju i nadogradnju prostorije, ali to im niko ne  odobri. Dali je plan otimanja već ranije  skovan….?  

Odlukom, tada općinske službe, prostorije i staza su izuzeti od SS OSI u svrhu izgradnje drugih sportskih sadržaja.  Kakvih, kome, zašto… ?! Ako se kompletan sportski kompleks stadiona Luke skupa sa nogometnim klubom urušava, logično se  pitamo kome i zašto je namijenjen ovaj prostor?

Pored brojnih zahtjeva upućenih tada općinskoj načelnici (danas gradonačelnici) za razgovor o ovom pitanju nije bilo mogućnosti obezbijediti termin za isti, te danas SS OSI je Savez bez adrese i sjedišta, bez boćarske staze i džambo šaha.

Članovi- sportisti SS OSI su jako nezadovoljni ovim rješenjem, a svoja prava  nastoje ostvariti putem legalnih institucija. Put do pravde je dug i trnovit, ali ne i  nedostupan.

Ono što je posebno zanimljivo u svemu je činjenica da gradska vlast ne želi ili ne smije razgovarati o ovom pitanju. Prema saznanjima od strane UO SS OSI upućeno je više zahtjeva istim da se razgovara i pokuša iznači kompromisno rješenje uvijek su nailazili na zid šutnje.

Zašto ??? 

Kako rekoše oni bolje upoznati oni samo   žele znati ima li Grad neku ponudu za SS OSI? Savez koji u svojim redovima ima takmičare i ekipe po granama sportova koji se takmiče ostvaruju jako visoke rezultate i plasmane na kantonalnim i federalnim takmičenjima (boćanje, šah, kuglanje, streljaštvo, stoni tenis, pikado, ribolov…)
Nakon protjerivanja invalida i ostalih  boćara sa staze i njihovih klupskih  prostorija ko u filmu jednog dana (08.04.2015.) uleti ekipa  „ne zna se“  koga i čijih radnika te započeše u rekordno  kratkom vremenskom roku skidanja metalne konstrukcije boćarske staze.

Pokušaj da se dođe do jasnog odgovora po čijem nalogu se radi, kuda će i za čiji interes biti odvezeno to silno željezo, jel i ono vlasništvo Grada? Od upitanih niko nije znao odgovor?!…. Dok je potpisnik Rješenja, građevinski inspektor, bio „na putu“… 

Ponovo JAVNO upućujemo pitanje  gradskim vlastima ima li mjesta za rekreaciju osoba sa invaliditetom gdje bi mogli smjestiti svoje osvojene trofeje, sportske rekvizite i imati svoju adresu ???

Iz UO SS OSI su nam na kraju rekli da su ljudi iz MUP-a po nalogu SIPE već uzeli prvi krug izjava i ombudsmen za ljudska prava je obaviješten o svemu te kako očekuju daljnje aktivnosti.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.