Da li nove koalicije na državnom i kantonalnom nivou znače raspad aktuelne većine u Općinskom vijeću Visoko

1068

Implementacijom rezultata Lokalnih izbora u Visokom 2016.godine uspostavljena je većina u Općinskom vijeću Visokom koju čvrsto čine Nezavisna lista (8), SBB (2), DF (1), ASDA (1), BPS (1) i tri nezavisna vijećnika. Sa druge strane su u opoziciji SDA (7), SDP (1), Naša stranka (1).

MARKETING

U međuvremenu šprdajući se sa voljom birača i urušavajući instituciju Općinskog vijeća koje svakako služi samo za papirnato pokrivanje želja i potreba izvršne vlasti kada u budućnosti sve dođe do Suda, napravljeni su Klubovi vijećnika BPS-a, ASDA i DF-a i to tako što je po jedan vijećnik hokejaškom izmjenom dodijeljen tim strankama iz tzv. Nezavisne liste (a isto to nije dozvoljeno po istom principu da urade SDP i Naša stranka op.a) koji zajedno sa odbjeglim “mladama” iz ASDA i SDP-a danas čine interesnu većinu u zakonodavnoj vlasti.

Nakon Općih izbora i formiranja vlasti od Kantona preko Federacije do Države dešavaju se ništa manje interesantne političke devijacije pa su tako uz SDA stali SBB, DF i ASDA, a što bi u nekom budućem visočkom scenariju moglo da znači: SDA (7) + SBB (2) + DF (1) ASDA (1) + SDP (1) + Naša Stranka (1) = 13. A tu je još uvijek nejasno opredjeljenje Mirze Bukića nekadašnjeg člana ASDA tako da bi računica mogla biti i 14 onih koji ne moraju biti koalicija, ali mogu biti nova većina uz moguće i nekoga ko bi se u međuvremenu iz postojeće većine interesno mogao predomisliti.

Sve bi to u konačnici za narednu izbornu godinu značilo puno, počev od usvajanja budžeta pa do usvajanja izvještaja javnih preduzeća i ustanova koji su uveliko izgubili ulogu servisa svih građana i rade u interesu aktuelne vlasti i njima bliskih i podobnih. Bila bi to svojevrsna i prijeko potrebna revizija svega u zadnjih nekoliko godina sa posebnim akcentom na (ne)transparentno trošenje novca iz javnog proračuna, nepotizam, stranačko zapošljavanje, provjera tendera i javnih nabavki, a tada bi u Visokom već mogla djelovati i SIPA.

Šta znače dogovori na nivou Kantona, Miralem Galijašević / Ramo Isak, odnosno na nivou države Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Fahrudin Radončić i da li će se odraziti na lokalne nivoe, saznat ćemo vrlo brzo.

Komentari

komentara