Da li specijalno staklo čini Tesla Model 3 “najbezbjednijim autom”?

84

Šef Tesle, Ilon Mask, svojevremeno je tvrdio da je Model 3 najbezbjedniji svjetski automobil. Dok neki ljudi misle da se radi o čistom hvalisanju bez pokrića, njegovi komentari su bili bazirani na informacijama koje je izdala Nacionalna administracija za bezbjednost u saobraćaju (NHTSA), nakon izvršenih “kreš” testova u SAD. Sudeći po rezultatima dotičnih ispitivanja, Model 3 se zaista pokazao odličnim.

MARKETING

Doduše, čitava stvar nije mogla da prođe bez kontroverze. Razlog je taj što NHTSA ne rangira automobile na bazi “kreš” testova, već jednostavno svakom testiranom modelu da opštu ocjenu uz pomoć zvjezdica iz indivudalnih testiranja.

Naime, NHTSA nikada nije oficijelno objavila da Model 3 pruža najmanje mogućnosti za zadobijanje eventualnih povreda prilikom sudara, niti je saopštila da je Model 3 najbezbjedniji automobil ikada testiran. Međutim, Mask je malo proučio rezultate i došao do zaključka da nijedan drugi model nije ostvario tako visoke ocjene. Ipak, NHTSA je zahtijevala od Maska da povuče izjavu i ogradila se od čitave priče.

Na kraju krajeva, da li je Model 3 “zvanično” ili “nezvanično” najbezbjedniji automobil ikada testiran, nije ni tako važno. Ono što jeste važno je zašto je uspio da ostvari tako dobre rezultate. “Bumper 2 Bumper” program kanala Donut Media, sugeriše da je specijalno staklo Modela 3 zaslužno za bezbjednost putnika.

U priloženoj epizodi, objašnjava se značenje “najbezbjednijeg automobila u SAD”, kao i čemu je tačno podvrgnut automobil tokom “kreš” testa. Kako to Tesla koristi staklo da bi Model 3 učinio bezbjednijim? Da li postoji neka druga inženjerska “magija” koja takođe doprinosi sjajnim bezbjednosnim atributima ovog automobila?

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara