Da li su veliki displeji u modernim automobilima opasni u vožnji?

67

Proizvođači modernih, sve složenijih automobila gotovo se takmiče u tome ko će staviti veći središnji displej u svoj novi model. Njihovo opravdanje zapravo je logično: sve više informacija i stalna povezanost s internetom zahtijevaju i medij na kojem se te informacije mogu gledati. Infotainment je danas sveti gral moderne automobilske industrije. Displeji su posvuda: prebačeni preko cijele ploče s instrumentima, na upravljaču, umjesto krova iznad glave. Pružaju informacije, podatke, zabavu i povezivost. Možda će se uskoro naći na preklopnim suncobranima koji mogu pokriti cijeli prozor. Zašto ne? Uostalom, OLED i QLED zasloni nam to i omogućuju. Pogledajte galeriju i odlučite sami što vam najviše odgovara.

MARKETING

Na velikim sajmovima elektronike mogu se svake godine vidjeti sve luđa čuda, barem što se elektroničkih naprava tiče. Kineski startup proizvođač automobila Byton prošle godine napravio je najveći zaslon u svom konceptnom električnom SUV-u, veliki 49-inčni zaslon koji se proteže preko cijele prednje armature u kabini i zaslon na upravljaču. Ideja je da će svijetli, dinamični zasloni poslužiti predvidivom rasponu funkcija: mjestima za zabavu koja omogućuju pristup videozapisima i muzici, sučeljima sistema vozila i sveprisutnim ‘životnim menadžerima’ koji omogućuju pristup kontaktima putem glasovnih ili videopoziva, aplikacijama društvenih medija, videoisječcima, glasovnim porukama i slično. Zaslon na upravljaču vjerojatno bi učinio isto, a postoje i naznake da su takvi sustavi zapravo namijenjeni eri autonomnog pogona – iako videozapisi prikazuju i putnike koji gledaju glavni zaslon dok vozač upravlja vozilom. Kao da to nije bilo dovoljno, Byton je također spomenuo nešto o praćenju zdravlja, putem senzora u vozilu, uključujući senzor za težinu u sjedalu.

No ima i onih iz ‘stare škole’, poput direktora dizajna u Jaguaru Iana Calluma, a on se takvim trendovima jako protivi. Kada ga pitaju hoće li u svoj automobil staviti veliki 12-inčni zaslon poput iPada, on kaže da ako se bude njega pitalo – neće. Dvadesetogodišnji veteran Jaguar Land Rovera, koji je transformirao JLR-ovu paletu modelima kao što su XJ i novi F-Type, predstavio je osvježeni XE sportski sedan u novoobnovljenom salonu na zapadnoj strani Manhattana u utorak navečer na autosalonu u New Yorku.

Callum je kritizirao ogromne zaslone osjetljive na dodir – vrstu koju je Tesla uveo u modelu S, a sada se pojavljuje diljem industrije u vozilima, uključujući novi Toyotin SUV Highlander i pick-up RAM Fiat Chrysler Automobilesa.

‘Ako vozite 80-90 milja na sat (130 -145 km/h) – a možete to i legalno raditi u nekim zemljama – ne želite se okretati oko iPada u potrazi za funkcijom pomicanja retrovizora na vratima ili kontrole sjedala’, rekao je Callum. ‘Morate biti u stanju snaći se u svom automobilu bez gledanja u njega više od milisekunde.’

Jaguar XE ima sistem sa dva zaslona, ​​s glavnim informacijama na vrhu i manjim stvarima, kao što je kontrola klime, ispod. Također ima taktilne kontrole (tastere, klizače, prekidače i brojčane tipke), naglasio je Callum, kako bi vozačima pružio osjećaj da su dio nečega mehaničkog.

 

Visoko.co.ba/automobili.ba

Komentari

komentara