BiH

Damir Arnaut traži da novinari imaju nesmetan pristup zgradi PS BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je od nadležnih službi da osiguraju da novinari akreditovani za praćenje Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, te drugih tijela, imaju nesmetan pristup zgradi državnog parlamenta radnim danima.

Arnaut podsjeća da je novinarima pristup toj zgradi i novinarskoj sobi dozvoljen isključivo u intervalima u kojim se održavaju sjednice. Ta praksa dovodi do situacija da novinari čekaju na platou ispred zgrade, te da se od njih često traži da zgradu napuste do okončanja neke sjednice, što je bio slučaj tokom nedavne sjednice Vijeća ministara BiH.

Arnaut je nadležne službe upoznao sa praksom u demokratskim zemljama, prema kojoj je akreditovanim novinarima ne samo dozvoljen konstatan boravak u zgradi zakonodavnog ili izvršnog organa vlasti (uključujući u Bijeloj kući u Washingtonu), već su im osigurani uslovi za nesmetan rad (adekvatan prostor za veći broj novinara, pristup internetu…).

„Uzimajući u obzir nadolazeći zimski period, da li ćete do kraja ovog mjeseca omogućiti nesmetan i kontinuiran pristup zgradi PS BiH novinarima akreditovanim za praćenje rada navedenih tijela, svakim radnim danom u periodu između 8-17h“ konkretno je Arnautovo pitanje upućeno službama.

„Ukoliko to nećete uraditi, molim da me obavijestite o koracima koje ja i moje kolege poslanici trebamo preduzeti kako bi novinarima omogućili takav pristup kao našim gostima“, zaključuje Arnaut u svom aktu upućenom sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH.

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh