Naslovnica Preporuka Intervju Damir Kustura...

Damir Kustura: Neka nas vodi Antigonina replika “Za ljubav, ne za mržnju ja sam rođena”

18

Pod rediteljskom palicom Damira Kusture u Pozorištu mladih Sarajevo će 31. maja u 20 sati biti izvedena predstava “Antigona”. Mnogo je razloga zbog kojih se Kustura odlučio na pozorišne daske postaviti Sofoklovu mitsku priču čija aktuelnost ne jenjava ni 2.500 godina poslije.

“Mi smo Pozorište mladih i smatram da baš mi trebamo pratiti nastavni proces i potpomoći ga koliko možemo. ‘Antigona’ je među prvim lektirama i dramskim tekstovima s kojima se mladi susreću u srednjoj školi. Antička tragedija je teško štivo i za profesionalne glumce, a ne za djecu tako da ovom predstavom želim približiti mladima tu književnost, a i samo pozorište”, pojasnio je Kustura na početku razgovora.

Uvjeren je da će zahtjevnija, ozbiljnija publika prepoznati aktuelnost Sofoklovog teksta.

“U državi u kojoj tražimo kosti najbližih decenijama da bi ih pokopali prema božijim zakonima, u državi u kojoj se krijemo iza božijih zakona štiteći sine interese… Prije svega govorimo o ljubavi prema porodici, odanosti i lojalnosti najbližima i samom Bogu. Pozorište i umjetnost su tu da nas opominju, uče, oplemenjuju pa na kraju i zabavljaju. Samim tim se nadam da dopiremo do publike oplemenjujući je i tako sprečavajući zlo. Neka nas vodi Antigonina replika ‘Za ljubav, ne za mržnju ja sam rođena'”, poručio je.

Na pitanje koliko će se pozorišna verzija ove priče razlikovati od originalne, naš sagovornik pojašnjava kako su originalnu verziju Sofoklovog teksta skratili i uradili određene inverzije zadržavajući suštinu i originalni govor u stihu.

“Moja draga kolegica Aida Pilav, dramaturginja, uradila je sjajan posao i sve vrijeme nadzirala rad na predstavi ne dozvoljavajući da se na bilo koji način, možda pregrubo rečeno, oskrnavi originalni, izvorni tekst”, rekao je.

Po profesiji je glumac, no uloga reditelja nije mu strana. Nakon završetka studija je podučavao mlade glumi, pisao, režirao i producirao, a kaže nam da mu je prilika da okupi mlade ljude i profesionalce na jednom projekte ostvarenje sna.

“Moj desetogodišnji rad sa srednjoškolcima i rad u profesionalnom teatru rezultirat će ovom predstavom u kojoj će na sceni biti zajedno 36 učesnika. Šest sjajnih profesionalnih glumaca, polaznici Multimedijalnog projekta CKM-a i Hor Srednje muzičke škole”, rekao je.

Damir Kustura se pojavljivao u nekoliko filmova, radiodrama i sinhroniziranih animiranih serijala, no najveći dio profesionalnog života proveo je u pozorištu. Teatar je njegova ljubav, kaže nam, ističući da zahvaljujući poslu koji radi živi svoje snove.

“Ja volim svoj posao, volim teatar u svakom obliku i u svakoj pori teatra se dobro osjećam. Radit ću sve što je potrebno za moj teatar, od toga da nosim scenografiju, prodajem karte, igram, režiram, gledam… Sve, samo da sam tu. Teatar je moja ljubav, a gluma je moja prva ljubav unutar teatra”, priznao je.

Najviše smo ga gledali u projektima namijenjenim djeci koji, priča nam, zahtjevaju
posebnu vrstu koncentracije i energije, ali i oplemenjuju ne dozvoljavajući mu da izgubi dijete u sebi.

“Ja od djece učim jednostavnost, pristupačnost, iskrenost… Oni malo stariji s kojima radim, srednjoškolci i studenti, imaju neiscrpan potencijal, oni mogu napraviti čuda. Nažalost, ovo društvo njih muči i ne dozvoljava im da se pokažu u pravom svjetlu. Mi imamo fenomenalne, talentovane, vrijedne mlade ljude željne rada, napredovanja… S djecom i mladima je zabavnije”, rekao je na kraju razgovora.

Kustura trenutno privodi kraju započete projekte i sprema se za ljetnu pauzu. Na Cannes Film Festivalu prikazani su filmovi “Heroji ne umiru” u režiji Aude léa Rapin i “Take me Somewhere Nice” Ene Sendijarević u kojima je ostvario uloge. Osim toga, u narednom periodu publika ga ima priliku gledati u predstavi “Gazi Husrev beže ili bukagije” Narodnog pozorišta Sarajevo. Također, 20. juna će na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u Kusturinoj režiji biti izveden performans “Heroine naše prošlosti”.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.