Damir Marjanović za N1: DF sa SDA je iznenađenje kao snijeg u januaru

189

Damir Marjanović, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona za N1 je kazao da mu nije iznenađenje odluka DF-a da uđe vlast na nivou BiH i FBiH, te da to za sada ne remeti rad Vlade Kantona Sarajevo.

MARKETING

Marjanović, nekadašnji osnivač DF-a povukao je i paralele između svoje bivše i sadašnje stranke, Naše stranke, kojoj je pristupio prije godinu i pol dana.

“Neobično mi je kada se ljudi iznenade snijegom u januaru i kada DF ode u koaliciju sa SDA. Podsjećam, prije pet godina, pred izbore, DF je napravio predizbornu koaliciju sa SDA, HSP-om i još nekim strankama. Kratko pamtimo”, kazao je u uvodu.

Koaliranje s Konakovićem i Narodom i pravdom mu ne smeta, kako je rekao.

“Konaković je nekada bio u SDA, u onakvoj SDA koja je sada na vidjelu, koja sada funkcionira. Da je ostao tamo – Naša stranka ne bi sarađivala s njim. Čovjek je možda shvatio u momentu da je napravio grešku. I ja sam možda primjer za to”, poručio je Marjanović.

S druge strane – izrazio je žal zbog odluke DF-a.

“Žao mi je. DF je bio odličan pokret, ideja. Ima sjajnih momaka i djevojka, dobro sarađuju na nivou Kantona Sarajevo. Mislim da je ovo odluka užeg kruga oko Komšića. On je iskusan, vjerovatno je procijenio da je ovo dobar potez. Nisam iznenađen”, ocijenio je Marjanović.

Nije želio da ispituje motive Željka Komšića, ali je ocijenio da je stav Naše stranke da ne ide u vlast dobar i podržava ga u potpunosti.

“U ovom momentu, Bh. blok u kombinaciji ne bi mogla uticati na politiku. To je osnovna priča. Nismo htjeli da budemo samo radi popunjavanja broja. Kao što u Kantonu Sarajevo nismo tu radi popunjavanja broja”,izjavio je Marjanović za N1.

Naša stranka je ocijenila da Bh. blok sa ovako jakim SDA i HDZ-om ne bi mogao da promovira svoje vrijednosti.

“Bolje se može boriti kao opozicija”, poručio je.

“Mislim da ulazak DF-a nije dobra odluka. Mislim da nije naglo odlučio. Ako je zvanični motiv – motiv, bojim se da neće uspjeti”, rekao je Marjanović.

S druge strane – poručio je: “Niti kritkujem niti osuđujem. Svako ima pravo, moram ponoviti, da ne bi pogrešno bilo izvučeno iz konteksta.”

Niko nikoga nije izbacio iz Bh. bloka, dodao je.

“To je ideja u razvoju. DF se ovom odlukom distanicrao od kreiranja Bh. bloka. Mi radimo zajednički dokument”, pojasnio je Marjanović.

Vladajuća šestorka u Kantonu Sarajevo nije u krizi, te je opovrgao sve konstrukcije koje je iznijela SDA proteklih dana da će se formirati nova Vlada KS.

“SDA to često najavljuje. Ponekad je konkretno, ponekad je pucanj u prazno. Šestorka fino funkcionira i kolege iz DF-a rade. Priča u KS se nastavlja, tako su i oni kazali. Sve dok se na kantonalnom nivou drže dokumenta kojeg su potpisale šest stranaka – to je ista priča. Šestorka je formirana prije priče o Bh. bloku. Dok prate plan i program – ne smetaju mi i sve dok koalicije na drugim nivoima ne budu utjecale na KS”, naveo je Marjanović.

U prvih 100 dana rada Vlade KS Marjanović vidi pozivivne pomake, pogotovo u procesu obrazovanja, nauke i da su se tu stvari počele pomjerati za razliku od ranijih vlada.

Marjanović je također poručio da nema nikakvog raskola u Našoj stranci, pogotovo ne između njega i Predraga Kojovića, budući da su 18. maja zakazani unutarstranački izbori.

“U našoj stranci su izbori divni demokratski proces pun uvažavanja. Biraju se delagati za Glavni odbor, Predsjedništvo stranke i druge organe. Stotine delegata koji imaju pravo da se kandiduju. Činjenica je da Kojović i ja imamo dovoljno potpore da budemo kandidati. Činjenica je da će ta utrka biti fer i poštena. Nema raskola i razmirica u Našoj stranci”, poručio je Marjanović za N1.

N1 / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.