Damir Mulaomerović: Spreman sam preuzeti poziciju selektora košarkaške reprezentacije BiH

297

Polako se bliži trenutak odluke. Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine listu kandidata za selektora s tri skratio je na dva imena.

MARKETING

Željko Lukajić više nije u igri, a najavljeno je da će u narednim danima čelnici KSBiH definitivno saopćiti ko će naslijediti čuvenog crnogorskog stručnjaka Duška Ivanovića na kormilu naših seniorskih “Zmajeva”, odnosno saopćiti hoće li to biti trener bh. prvaka Igokee Dragan Bajić ili kormilar Cibone, nekada ponajbolji evropski plejmejker Damir Mulaomerović.

Dva imena

Aktuelni trener “Vukova” sa zagrebačkim klubom pravi odlične stvari, a prije toga je s tuzlanskom Slobodom također napravio iskorak u bh. okvirima.

Zato ne čudi da je u ovom trenutku Mulaomerović jedan od najperspektivniji trenera u regiji, pa i Evropi.

On je i ranije govorio da bi mu bila izuzetna čast i priznanje da s klupe povede bh. državni tim, za koji bi, kao što je najavljeno, u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo trebale nastupati i naše NBA vedete Mirza Teletović i Jusuf Nurkić.

– Nemam baš nekog posebnog kontakta s ljudima iz Saveza, ali, naravno, pratim sva dešavanja. Dosta stvari saznam i iz medija. Znam da sam jedan od kandidata za selektora i, iskren da budem, bila bi mi velika čast i obaveza da preuzmem državni tim BiH.

Dakle, s moje strane nema nikakvih problema. Spreman sam preuzeti dužnost i već imam određenu viziju kada je u pitanju bh. selekcija. Šta će se dogoditi, to ne mogu predvidjeti, ali smatram da treba što prije izabrati selektora, bez obzira na to da li se Savez odlučio za mog kolegu Bajića ili za mene. Vođenje reprezentacije je vrhunac za svakog trenera, pa tako i za mene – kaže Mulaomerović.

Ogroman izazov

Trener Cibone kaže da za eventualno preuzimanje reprezentacije ne postavlja nikakve posebne uvjete.

– Zna se šta je državni tim i ta pozicija sama po sebi je ogroman izazov. To su u neku ruku i tehničke stvari, jer jedino se trebaju izabrati saradnici. Mislim da sadašnja generacija bh. košarkaša ima veliki potencijal. Osim toga, uskoro će krenuti i kvalifikacioni mečevi – rekao je Mulaomerović.

Naglasio je da bi, u slučaju da bude izabran za selektora, napravio dugoročnu strategiju i da bi išao na podmlađivanje tima.

Rusi ozbiljan rival

Reprezentacija BiH će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. igrati protiv Rusije i Švedske između 31. avgusta i 14. septembra. Mulaomerović je nedavno s Cibonom u okviru FIBA Eurokupa gostovao upravo u Rusiji, u Novosibirsku.

– Grupa nije lagana, a dobio sam informaciju da se Rusi, na reprezentativnom planu, ponovo žele vratiti na veliku scenu i da se ozbiljno spremaju za kvalifikacije – kaže Mulaomerović.

Komentari

komentara