Dan D za Agrokor: Povjerioci glasaju o nagodbi

75

Između 100 i 200 povjerilaca Agrokora čekaju u redu za sigurnosnu provjeru i registraciju svojih glasačkih prava u nagodbi povjerilaca Agrokora na sudskom ročištu, koje je počelo jutros u osam sati u Košarkaškom centru Dražen Petrović, u dvorani Cibona.

Ukupno oko 3.069 povjerilaca ima otvorena potraživanja s kojima mogu glasati na ročištu, od čega oko 2.785 povjerilaca ima otvoreno potraživanje veće od 1.000 kuna (više od 260 KM), a u Agrokoru očekuju da će prisutno biti 1.000 povjerilaca i njihovih opunomoćenika, piše Jutarnji.hr.

Ukoliko se ročište ne dovrši danas, ili se iz bilo kojeg razloga ne održi ili bude odgođeno, Trgovački sud je odmah odredio održavanje ročišta ili nastavka ročišta za sutradan – 5. jula 2018. godine u isto vrijeme te zbog istih razloga i eventualno za 6. jul 2018. godine u 8.00 sati.

Na ročište su pozvani svi povjerioci Agrokora, nezavisno od toga jesu li im potraživanja priznata ili osporena, s tim da ukupan iznos utvrđenih potraživanja trenutno iznosi 42.644.966.221 kuna (više od 11,3 milijardi KM), što umanjeno za međukompanijska i namirena potraživanja, trenutno daje pravo glasa u iznosu od 25.204.670.817 kuna (blizu 6,7 milijardi KM). Ukupan iznos osporenih potraživanja za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa, iznosi oko 12,1 milijardu kuna (više od 3,2 milijarde KM).

Zbog velikog broja povjerilaca i potraživanja, glasanje na ročištu se neće provoditi dizanjem ruke ili prozivanjem, već putem, za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije. Naime, iako se radi o sudskom ročištu, Agrokor kao dužnik u organizaciji ovog ročišta Sudu mora pružiti svu potrebnu podršku, pa je Agrokorova kompanija m-Start razvila posebnu aplikaciju “m2voting“.

Postupak glasanja odvijat će se u dvije faze, s tim da se prva faza glasanja odnosi na odobravanje prava glasa povjeriocima osporenih potraživanja, a druga faza se odnosi na glasanje povjerilaca o samoj nagodbi.

Prema dosadašnjim informacijama, za odobravanje prava glasa povjeriocima osporenih potraživanja, prvenstveno vlasnicima obveznica, bit će potrebna većina od 51 posto glasova prisutnih povjerilaca, odnosno iznosa njihovih potraživanja, a za samu nagodbu će biti potrebno 66 posto glasova svih povjerilaca s pravom glasa, odnosno 66 posto vrijednosti svih utvrđenih potraživanja s kojima se može glasati.

Prijedlog nagodbe povjerilaca je dobio jednoglasnu saglasnost svih petero predstavnika povjerilaca Agrokora u Privremenom vijeću povjerilaca, a u vanrednoj upravi Agrokora očekuju da nagodbu prihvati 85 posto povjerilaca. Kako sada stoje stvari, za nagodbu neće glasati Adris Grupa iz Rovinja nezadovoljna postotkom naplate svojih potraživanja, a moguće je da svoj glas nagodbi neće dati ni Franck, ali to još nije potvrđeno.

Komentari

komentara