Dan kad je rođen Kinđe, posljednji džentlmen pod obručima

109

Prije tačno 65 godina, 9. januara 1954. godine, Bosna i Hercegovina dobila je, zasigurno, najboljeg sportistu svih vremena, uzora brojnih generacija, kako na sportskim borilištima, tako i van njih, te vjerovatno čovjeka po kojem će Sarajevo biti upamćeno kao prijestolnica košarke potkraj jednog vijeka. Naravno, riječ je o Mirzi Delibašiću, Kinđetu kako ga je poznavala “raja” koju je najviše cijenio, posljednjem džentlmenu u igri pod obručima.

Malo je onih koji se sjećaju kako je ovaj nesuđeni baletan, a zatim i teniser koji je 1968. postao pionirski prvak BiH u tenisu, zapravo odlučio da postane košarkaš, no sigurno da svijet i BiH nikada neće zaboraviti briljantne bravure kojima je proslavio našu zemlju i njen glavni grad.

Karijeru u igri s narandžastom loptom započeo je u tuzlanskoj Slobodi, a vrlo skoro njegov talent prepoznala je i sarajevska Bosna, sa kojom će doseći sami vrh Europe. Upravo u toj Bosni Kinđe je odigrao oko 700 utakmica, postigavši približno 14.000 poena.

Čovjek velikih manira, košarkaš koji je bezgranično volio Sarajevo i Kinđe iz raje. Sve to je bio Mirza Delibašić, koji je s takvom lakoćom prolazio kroz život, kako na parketu, tako i van njega, zračeći posebnom vrstom harizme i samopouzdanja kojim je naprosto plijenio pažnju. Učestvovao je na brojnim prvenstvima, svjetskim i europskim, klupskim i reprezentativnim, te je sa svakog od njih donosio u svoje Sarajevo razne medalje, među kojima se našla i ona iz 1979. godine kada je Bosna u Grenoblu, savladavši ekipu Emersona, stigla na vrh Europe. Bio je to najveći klupski uspjeh u tadašnjoj državi.

Pored svojih sportskih uspjeha Mirza je bio i veliki čovjek, uzor mnogima, što je posebno pokazao za vrijeme rata u BiH, kada se za svoju državu borio, ponovo na sportskim terenima. Bio je selektor košarkaške reprezentacije naše zemlje koja je 1993. godine na Europskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je još uvijek najbolji plasman našeg državnog tima na europskim takmičenjima.

No, sigurno je da ovom velikanu ne bi bilo svejedno kad bi vidio šta danas čine sa njegovom sarajevskom Bosnom, koja grca u dugovima i pokušava da se izbori kako bi uopće postojala, što je zaista poraz svih onih koji su nekada živjeli i disali košarku u glavnom gradu BiH, s Kinđetom.

Posljednji put svoje oči Mirza Delibašić sklopio je 8. decembra 2001. godine, baš iste godine kada su nas napustili i veliki Davorin Popović i Dario Džamonja. Posljednji put ih je sklopio u svom Sarajevu, baš iste godine kada i njegova raja, baš kao da je i on morao s njima, jer je upravo cijeli život živio sa rajom i za raju.

Komentari

komentara