Dan općine Visoko – na današnji dan prije 829 godina u Visokom pisana Povelja Kulina bana

654

Prvi i najstariji poznati bosanskohercegovački diplomatski dokument, Povelja Kulina bana, prije tačno 829 godina nastala je na području Visokog. Rodni list države Bosne i Hercegovine, kao najvrijedniji dokument bosanskog srednjovjekovlja, nastao je 29. augusta 1189. godine, danas se u cijeloj Bosni i Hercegovini čuva kao dokument nemjerljivog značaja, a Visoko kao dom bosanskih kraljeva 29. august slavi kao Dan općine, baš kako to čini i cijeli Zeničko-dobojski kanton, jer se 29. august slavi kao Dan ZDK.

MARKETING

Ipak, ova povelja najviše znači nama Visočanima, žiteljima ovog grada u kojem je prije osam stoljeća bosanski ban Kulin stavio potpis na prvi međunarodni sporazum, koji će u godinama, desetljećima i stoljećima koji dolaze biti najvrijednija spomenica Bosne i Hercegovine, dokaz pred mnogima koji su Bosnu htjeli prisvojiti sebi, da je Bosna postojala i prije mnogih drugih država.
Iz sadržaja Povelje jasno se može uočiti činjenica da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara, mada o tome postoje dokazi i iz 10. stoljeća. To su kroz historiju prešućivali i pokušavali osporiti razni historičari, geografi, politolozi iz okolnih zemalja. Čak su neki uvrštavali Kulinovu povelju u spomenike vlastite nacionalno-jezičke historije, mada na njenom početku jasno stoji odrednica “(banь) bosьnьski”. Također, u povelji se uočava da je Bosna već tada imala prijateljske odnose sa Dubrovnikom, koji su se nastavili održavati kroz iduća stoljeća, te da je tada bila razvijena i trgovina na cijeloj teritoriji tadašnje bosanske države. To govori da Bosna nije bila zatvorena i da je održavala veze i sa drugim državama. Još jedna važna činjenica o kojoj svjedoči ova povelja jeste postojanje pisarske kancelarije na banovom dvoru, što dokazuje dugu tradiciju pismenosti na bosanskom tlu, a često se kultura (a ponekad i kulturni nivo) jednog naroda veže upravo za početke pismenosti kod tog naroda.

Stoga, upravo Visoko na današnji dan slavi dokaz državnosti Bosne i Hercegovine, koji je nastao 29. augusta u našem gradu, gradu koji je mnogo značio za Bosnu još “od Kulina bana i dobrijeh dana”, pa sve do danas.

Komentari

komentara