Dan policije ZDK: Obraćanje premijera Galijaševića

182

Dame i gospodo, gospodo policajci, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona!

MARKETING

Prije svega, želim da vam čestitam 15. maj–Dan policije Zeničko-dobojskog kantona i uputim čestitke za rezultate koje ste postigli u prošloj godini.

Danas, na Dan policije, s posebnim poštovanjem sjećamo se policijskih službenika koji su položili živote u odbrani Bosne i Hercegovine ili su poginuli u obavljanju drugih službenih dužnosti.
Čast mi je što mogu pozdraviti roditelje, supru
ge i djecu stradalih policajaca i reći im da nismo zaboravili njihove najmilije.

Proslava Dana policije je povod da se osvrnemo na mjesto i ulogu Mnistarstva unutrašnjih poslova  u društvu te kažemo nešto o izazovima s kojima se društvo suočava i koji nas očekuju u bliskoj budućnosti. Nažalost, živimo u svijetu čije je glavno obilježje nesigurnost.

Mi, u Vladi Zeničko-dobojskog kantona smo svjesni u kakvim uvjetima radi policija, jer je, nažalost, opće materijalno stanje u društvu rezultiralo i povećanjem broja krivičnih djela u nekim oblastima. Povećan je broj napada na imovinu, kao i broj napada na živote građana i broj ubistava. Naša policija je masksimalno ongažavona na rasvjetljavanju krivičnih djela, a često učestvuje i u akcijama federalne Uprave policije.

Zbog toga je Vlada Zeničko-dobojskog kantona zauzela stav da se policiji moraju obezbijediti što bolji radni uvjeti, počevši od uniformi,vozila, materijalno-tehničkih sredstava i,konočno, izgraditi Centar za obuku policijskih službenika, smještaj i rad Specijalne policijske jedinice, heliodrom i cintralne arhive, čijem otvaranju danas prisustvujemo.

Vlada ZDK je u ovaj objekat uložila cca 8 miliona KM.

Ministarstvo unutrnjih poslova Zeničko-dobojskog katona, kao i ostale BiH policijske agencije, danas je suočeno sa novim izazovima s kojima se uspješno nosi i koje će s poboljšanjem uvjeta za rad lakše rješavatii a što kao imperativ nameće izgradnju visoko profesionalizirane, dobro obučene i opremljene policije.

Sretan sam što mogu reći da smo poduzeli sve potrebne korake da taj problem riješimo. U proteklom periodu smo radili na prijemu i popuni policijskih službenika i podmađivanju policijskih redova mladim i educiranim kadrovima. Postojeći kadar treba nastaviti permanentno stručno usavršavanje,  jer policijski posao nije samo operativni rad na terenu. Mnogi poslovi i zadaće obavljaju se u uredima, a minimum koji tražimo od ljudi koji obavljaju uredske poslove jeste da budu na usluzi građanima Zeničko-dobojskog kantona.

U priči o uspjehu ili neuspjehu bilo koje organizacije, pa tako i policije, ključna karika je čovjek. Ukratko, popunjavanje upražnjenih radnih mjesta mladim, školovanim kadrovima, permanentna obuka postojećih kadrova, insistiranje na poštivanju najviših profesionalnih i etičkih standarda u radu, opremanje policije savremenim tehnologijama, dio su Vladine vizije policije kao javnog servisa koji će biti u službi svihgrađana.

Na kraju, u uvjerenju da ćete ostati svijetla tačka i faktor oslonca i sigurnosti svih nas koji živimo na području ovog kantona, još jednom čestitam vam 15. maj – Dan policije Zeničko-dobojskog kantona, kazao je u obraćanju policajcima i zvanicama premijer ZDK Miralem Galijašević.

Direktno.ba / Visoko.co.ba

foto: Zenicablog.com

Komentari

komentara