Naslovnica BiH Danas konstit...

  Danas konstituirajuća sjednica Skupštine TK-a

  28

  Konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona će biti održana danas, a na dnevnom redu je izbor novog rukovodstva Skupštine, delegata u federalni Dom naroda i konstituiranje klubova naroda i ostalih.

  Građanski blok stranaka, kojeg čine SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH, najavio je da će tri pozicije u rukovodstvu Skupštine pripasti SDP-u i DF-u. Tako će Klub Srba i Klub Hrvata predložiti zastupnike iz SDP-a, a Klub Bošnjaka, u kojem opozicione SDA i PDA imaju većinu, će odlučivati o, za sada, jedinom kandidatu iz reda Bošnjaka, Mahiru Mešaliću iz DF-a.

  Upravo izbor kandidata iz Kluba Bošnjaka će izazvati burnu raspravu jer su suprostavljena tumačenja Građanskog bloka i opozicije procedure koja je definisana skupštinskim poslovnikom.

  Građanski blok tvrdi da kandidat Bošnjaka koji ima najviše glasova u Klubu Bošnjaka može biti izabran natpolovičnom skupštinskom većinom, a opozicija tvrdi da kandidat iz reda Bošnjaka može biti izabran samo ukoliko ima natpolovičnu većinu u Klubu Bošnjaka.

  Kandidati iz reda srpskog naroda su Slađan Ilići i Žarko Vujović, a iz reda hrvatskog naroda je Vedrana Petrović.

  Također, danas će biti izabrano šest delegata Građanskog bloka i dva delegata iz SDA i PDA u Dom naroda FBIH.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.