Naslovnica ZDK Kultura Danas otvaran...

Danas otvaranje VACLAF-a koncertom “Tango i Fandango”

274

Otvaranje 3. izdanja Vareš Classic Festivala (VaclaF) biće održano večeras zanimljivim koncertnim programom pod nazivom “Tango i fandango” u ambijentu Stare crkve u Varešu, saopćio je Festival. Mladi muzičari iz različitih dijelova Evrope okupili su se u ovom malom bh. gradu kako bi muzicirali zajedno i publici ponudili nesvakidašnje muzičko iskustvo.

Specifičnost 3. festivalskog izdanja leži u vrlo zanimljivom konceptu “Quartet +” koji prožima centralne koncerte Festivala. Naime, gudački kvartet je, kao jedan od najstandardnijih i najpopularnijih tipova kamernog muziciranja, okosnica ovogodišnjeg festivalskog programa. Ali, gudački kvartet se niti jednom ne javlja kao samostalan sastav, već svakom pojavom uključuje i još jedan dodani element.

Na koncertu “Tango i fandago” u djelima Boccherinija i Tedesca konceptni “+” je gitara, dok je u djelima Bobića i Piazzolle peti element harmonika. Tako će se osim kvarteta kojeg čine violinistice Andrea Nikolić i Milena Virijević, violista Krešimir Petar Pustički, te violončelista Bas Jongen, publici predstaviti i gitarista Jure Cerkovnik, te harmonikaš Borut Zagoranski.

Pored kvinteta, na prvom koncertu biće predstavljeno i djelo austrijskog kompozitora Ferdinanda Rebaya, Sonata za violu i gitaru, koju će izvesti Andrea Nikolić na violi i Jure Cerkovnik na gitari.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.