Danas protestno okupljanje ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu

155

Organizacije „Climate Save Bosnia“ i „Extincition Rebellion BiH“ organizovat će danas mirno okupljanje ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu sa zahtjevom da Hrvatska ne gradi odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH, potvrdila je organizatorica Maida Šabeta.

MARKETING

Ona je navela da bi takvom odlukom Hrvatske bili direktno ugroženi životi 300.000 građana uz rijeku Unu.

“Mi se okupljamo danas ispred Ambasade Hrvatske u 12.00 časova da bismo zahtijevali da takva odluka ne bude donesena s obzirom na to da imamo informaciju da druga lokacija nije ni razmatrana i da nije urađena studija uticaja na životnu sredinu u kontekstu ESPOO konvencije”, rekla je Šabeta.

Ona je navela da će Ambasadi danas biti uručeno i pismo koje potpisuje 15 nevladinih organizacije iz BiH koje se bave zaštitom životne sredine i koje podržavaju i današnje okupljanje.

“Osim toga, danas javno šaljemo poziv nadležnim institucijama i tražimo adekvatno reagovanje i da se u radne grupe uključe predstavnici nevladinog sektora”, rekla je Šabeta.

Ona je navela da, ukoliko najavljene aktivnosti ne doprinesu adekvatnom reagovanju nadležnih institucija, biće iskorišteni svi pravni instrumenti da bi se zaštitili građani.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara