Danas u tvrđavi u Vranduku 13. Omladinski festival sevdaha „Vranduk 2019“

U sklopu 13. manifestacije Dani sevdaha „Vranduk – Zenica“, koji se održava u organizaciji Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice, danas, 21.7.2019.godine, u tvrđavi u Vranduku, održat će se tradicionalni 13. Omladinski festival sevdaha „Vranduk 2019“ i to je centralni dio manifestacije.

Kako nam je kazao Avdo Ismić, predsjednik Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice i izvršni producent festivala Vranduk 2019, ove godine najavljeno je 10 mladih takmičara za ovaj festival a to su:

Azur Mehmedović (Tuzla), Džejlana Herenda, Suad Prljača i Nedžad Fejzić (Sarajevo), Harun Varupa (Vitez), Esma Sultanić (Konjic), Kenan Aljukić (Lukavac), Sena Habibija (Mostar), Ašir Mehmedović (Žepče) i Amina Bajramović iz Zenice.

U revijalnom dijelu nastupit će Sejo Pitić, doajen pjesme sevdalinke, Nusreta Kobić, zaštitni znak vrandučkog festivala i pjesme sevdalinke, Haris Sefer, te Elmedina Laličić iz Goražda (publika) i Edina Gurda iz Sarajeva (žiri), prošlogodišnje pobjednice festivala „Vranduk 2018.

Voditelj manifestacije, po jedanaesti put, biće Enver Šadinlija, a izvođače će pratiti orkestar festivala Rima Bend iz Zenice. Ulaz za posjetioce je besplatan.

Predviđeni program Festivala sevdaha:
-Festival će biti takmičarskog karaktera sa učesnicima mladih, neafirmisanih izvođača pjesme sevdalinke.

-Proglašenje pobjednika i dodjela priznanja i zahvalnica sponzorima. Biće dodjeljene lente za pobjednike, Kraljica i Kralj sevdaha.

Kroz vrandučki festival prošlo je do sada oko 130, uglavnom, mladih izvođača, od kojih su neki sada veoma usješni izvođači sevdalinki (Ibro Bublin, Amna Aganović, Alma Subašić,…)

Generalni pokrovitelji manifestacije su Grad Zenica, koji pruža finansijsku i svaku drugu podršku za održavanje ove lijepe tradicije i Federalno ministarstvo kulture i sporta, pokrovitelji Kantonalno ministarstvo kulture i sporta ZDK, Almy Zenica, Almy Transport, te sponzori cvjećara „Orhideja“ Zenica, mesarski obrt „Bilić“ Zenica i drugi.

Iz organizacije manifestacije pozivaju građane da posjete navedenu manifestaciju, koja iz godine u godinu postaje sve bolja i posjećenija.

visoko.co.ba/zenicablog.com

Komentari

komentara