Dani ponosa i slave: Devetnaest godina od najvećeg uspjeha NK Bosna u istoriji (29.05.1999.-29.05.2018.)

1088
Foto: Arhiv

Davno je to bilo, rekli bi visočki nogometni znalci, koji su onda pred kraj prošlog stoljeća vrlo zadovoljno trljali dlanove i pričali o veliki uspjesima Nogometnog kluba “Bosna” iz Visokog, koji je tih godina znao samo za pobjede i ništa drugo.

MARKETING

Stadion Luke, koji je nekada bio domaćin velikih bh. klubova bivao je ispunjen do posljednjeg mjesta i vikendom se na njegovim tribinama orila pjesma navijača Bosne, popularnih Demona.

A onda je uslijedila sezona za pamćenje. Godinu 1998. i 1999. Visoko će vječno pamtiti kao godinu nogometne slave i euforije u našem gradu, kada je Bosna uspjela ostvariti historijske uspjehe i obradovati svoje navijače. Tada su i najveći padali na stadionu Luke i Bosna je napredovala kroz cijelu sezonu, nadajući se ulasku u historiju.

Naposlijetku, došao je i taj dan – 29. maj 1999. godine, ušao je u anale visočkog sporta, upravo onda kada su hrabri igrači Bosne istrčali na teren stadiona Koševo i suprotstavili se favoriziranom FK Sarajevo u finalu Kupa Bosne i Hercegovine.

Igra žuto-ljubičastih bila je tog dana perfektna, ali nedovoljna za uspjeh u regularnih 90 minuta utakmice. A onda su nastupili produžeci i antologijska 113. minuta u kojoj je Almedin Hota svojim prodorom razbio odbranu FK Sarajevo i uposlio Esmira Džafića, koji je historijskim golom donio veliko slavlje i igračima, stotinama navijača koji su skandirali Bosnino ime na tribinama tog dana, ali i cijelom Visokom.

Sve ostalo je historija….

Komentari

komentara