Naslovnica Auto De Tomaso se ...

De Tomaso se vraća na tržište spektakularnim modelom P72

7

Tačno na 60. rođendan osnivanja kompanije, nekad slavan i cijenjen brend, vraća se na tržište supersportašem De Tomaso P72.

Predstavljen je u sklopu prestižnog eventa Goodwood Festival of Speed, a pažnju posjetilaca i medija odmah je privukao retro dizajnom, inspiriranim trkaćim bolidima 60-ih godina prošlog vijeka.

Ryan Berris, direktor proizvođača De Tomaso, istaknuo je kako su u svakom elementu željeli oživjeti duh koncepta P70, kojeg su 1964. godine zajedničkim snagama stvorili Alejandro de Tomaso i Carroll Shelby.

Unutrašnjost izgleda kao umjetničko djelo nekog draguljara, a pod haubom bi se trebao nalaziti atmosferski V12 motor, kojeg će isporučiti Ferrari. Logično, obzirom da je i De Tomaso talijanski brend. Uostalom Apollo IE također koristi Ferrarijev motor.

Međutim, to nije čudno obzirom da je firma ITV (Ideal Team Ventures), koja je vlasnik Apollo Automobili (bivši Gumpert) još 2014. godine postala vlasnikom proizvođača automobila De Tomaso.

Argentinac Alejandro De Tomaso firma je osnovao 1959. godine, a najznačajniji model u 60-godišnjoj istoriji svakako je De Tomaso Pantera, koji je nastao u saradnji s Fordom, a dizajnirao ga je slavni Tom Tjaarda. Fanovima se svidjela kombinacija egzotičnog dizajna i motora 5.8 V8 sa 330 KS kojeg je isporučivao Ford.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.