Dejan Šćepanović: DF Visoko pokrenuo najgoru moguću inicijativu od kako se bavim politikom

1506

Znam da je SDP odlučan u projektu ujedinjenja ljevice i lično se nadam da će to uroditi uspjehom. Ali, to ne znači da druge partije, koje se bar deklarativno smatraju ljevicom, mogu biti amnestirane od moje kritike.

MARKETING

DF Visoko – partija koja ima mnogo članova koje neizmjerno poštujem i podržavam, jučer je na vijeću pokrenula najgoru moguću inicijativu od kako se ja bavim politikom.
Dakle, pored toga što je DF jedina visočka lijeva partija koja čini parlamentarnu većinu u OV Visoko zajedno sa NL, ASDA, BPS i SBB (što je njihovo pravo i odluka u koju ne želim da ulazim), ta partija je otišla i korak dalje – da bude i direktni pomagač onih koji žele da našu lokalnu demokratiju učine manje transparentnom.

Incijativa DF-a pokrenuta jučer – da se sjednice Opcinskog vijeća Visoko ne prenose na RTV Visoko ne samo da je najgora inicijativa za koju sam ikad čuo tokom svoje karijere i ne samo da je potpuno besmislena osim što će pomoći onima koji žele da vladaju iza leđa građana – je i inicijativa koja je potpuno neprirodna za partiju koja sebe naziva ljevičarskom. Treba spomenuti i to da je na kantonalnom nivou DF u istom problemu kao i SDP i svaka druga politička partija koja želi transparentnu zakonodavnu ali i izvršnu vlast jer vladajuća SDA godinama odugovlači TV prijenos sjednica Skupštine ZDK.

Taj oksimoron, bolesna kontradiktornost – za visočke DF-ovce ili bar njihovo rukovodstvo nije značio mnogo kada su odlučili da pokrenu tu inicijativu.

Još bitniji fakt je i to da je inicijativa podnesena NA PRVOJ RADNOJ SJEDNICI VIJEĆA.
Znate li o čemu sam ja govorio na prvoj radnoj sjednici OV Visoko, dakle kao tek izabrani 24-godišnji vijećnik ? O smanjenju novca za mjesečne autobuske karte učenicima i studentima.

O istoj temi se govorilo i jučer – četiri godine poslije – kada smo ponovo imali identičnu situaciju – jer je za 150 000 KM smanjena ta budžetska stavka.

I gle čuda – DF-ov pravi vijećnik, a i njihov lažni vijećnik (koji je zapravo vijećnik NL i tu je jedino kako bi DF imao klub vijećnika) – nisu o tome rekli niti jednu jedinu riječ neslaganja, protesta ili kritike. Tačnije DF na jučerašnjoj sjednici vijeća nije rekao ništa – osim pokretanja te odvratne inicijative. Inicijativa koja neće pomoći nikome – osim onih koji se boje očiju naroda će biti udarac i za RTV Visoko – jer je sasvim jasno da taj super-duper uspješni medijski gigant koji svoje građane svakodnevno časti sa 2 sata savršeno nekvalitetnog programa će, ukoliko inicijativa bude usvojena, izgubiti možda i jedini program, pored “Sjećanja” kojeg građani stvarno gledaju.
Općina Visoko je bila jedna od rijetkih koja je imala prenose sjednica Općinskog vijeća i time je prednjačila u transparentnosti u odnosu na cca 70 % općina u BiH. Dok se u svim tim općinama pa i kantonalnim skupštinama vodi grčevita borba za medijski prijenos sjednica i više transparentnosti – DF u Visokom se bori za devoluciju i odlazak u srednji vijek. Lično, to me boli više kada shvatim da se radi o bar deklarativno lijevoj partiji.

Kako god – argumenata za ukidanje sjednica vijeća – NEMA. Ili NEMA onih racionalnih i iskrenih. Izgovora ima pregršt – pogotovo za one koji žele da sakriju vlastitu bijedu političkog neznanja i nekonzistentnosti.
Ukratko, izvinjavam se svim poštenim i časnim ljevičarima i članovima DF-a kojima je odluka da se pokrene pomenuta “inicijativa” donesena iza leđa, ali onima koji su donijeli i odobrili donošenje te odluke se ne izvinjavam. Njima čak i dodajem: “da pročitaju bar osnovne postulate i principe socijaldemokratije” i povuku taj politički hindenburg kojeg oni nazivaju inicijativom.

Komentari

komentara