Svijet

Deklaracija NATO-a: Terorizam i dalje predstavlja trajnu prijetnju

Na samitu NATO-a u Londonu je objavljena zajednička deklaracija u kojoj je navedeno da terorizam i dalje predstavlja trajnu prijetnju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Terorizam u svim oblicima i manifestacijama i dalje je trajna prijetnja svima nama”, navodi se u deklaraciji NATO-a.

NATO je ponovo potvrdio posvećenost članu 5. povelje NATO-a koji, između ostalog, predviđa da se napad na jednu državu članicu NATO-a smatra napadom na cijelu alijansu.

U deklaraciji se navodi da je samit održan “da bi se proslavilo 70. godina postojanja najjačeg i najuspješnijeg saveza u historiji i da se obilježi 30. godišnjica pada željezne zavjese“.

“NATO garantuje sigurnost našeg teritorija i milijardu naših građana, našu slobodu i vrijednosti koje dijelimo, uključujući demokratiju, ličnu slobodu, ljudska prava i vladavinu prava”, navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji NATO-a se također navodi da troškovi za odbranu, ne računajući Sjedinjene Američke Države, rastu pet godina zaredom.

“U odbranu je uloženo više od 130 milijardi dolara”, navodi se i dodaje da NATO ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji.

U dokumentu se još spominje i aktuelna rasprava o jačanju investicija u oblasti odbrane i povećanju broja vojnika u NATO misijama i operacijama u svijetu.

U deklaraciji se zaključuje da su se lideri zemalja članica NATO dogovorili da se ponovo sastanu 2021. godine.

Visoko.co.ba/AA

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh