Naslovnica BiH Delegacija BZ...

  Delegacija BZK ‘Preporod’ kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

  Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je jučer delegaciju Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", čiji su ga članovi informirali o aktivnostima "Preporoda" i uputili mu poziv da uzme učešće na Sedmom međunarodnom naučnom skupu "Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci", koji će biti održan 20. maja u Sarajevu.

  93

  U delegaciji su pored predsjednika Senadina Lavića bili i Enes Durmišević te Ibrahim Pašić.

  Reisu-l-ulema Kavazović je prihvatio poziv i rekao da Bošnjacima nedostaje više projekta koji propituju njihovu zbilju i trasiraju smjernice zajedničkog djelovanja u budućnosti.

  Delegacija je ovom prilikom reisu-l-ulemi uručila i jedno od novijih izdanja “Preporoda”, knjigu akademika Ibrahima Pašića “Od stećka do nišana u Bosni i Hercegovini”.

  Autor knjige, kao i Durmišević su istakli značaj očuvanja srednjovjekovnih korijena Bošnjaka posebno ističući historijski značaj postepenog prelaska nadgrobnih spomenika stećaka u nišane kao dokaza kontinuiteta bošnjačkog naroda na ovim prostorima.

  Na kraju je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uz čestitke autoru na ovom vrijednom izdanju naglasio da je od suštinskog značaja da “Preporod” svojim aktivnostima i projektima bude prisutan sa našim narodom u domovini i dijaspori podjednako, javlja MINA.

  vijesti.ba/visoko.co.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.