Delegacija BZK ‘Preporod’ kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je jučer delegaciju Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", čiji su ga članovi informirali o aktivnostima "Preporoda" i uputili mu poziv da uzme učešće na Sedmom međunarodnom naučnom skupu "Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci", koji će biti održan 20. maja u Sarajevu.

187

U delegaciji su pored predsjednika Senadina Lavića bili i Enes Durmišević te Ibrahim Pašić.

MARKETING

Reisu-l-ulema Kavazović je prihvatio poziv i rekao da Bošnjacima nedostaje više projekta koji propituju njihovu zbilju i trasiraju smjernice zajedničkog djelovanja u budućnosti.

Delegacija je ovom prilikom reisu-l-ulemi uručila i jedno od novijih izdanja “Preporoda”, knjigu akademika Ibrahima Pašića “Od stećka do nišana u Bosni i Hercegovini”.

Autor knjige, kao i Durmišević su istakli značaj očuvanja srednjovjekovnih korijena Bošnjaka posebno ističući historijski značaj postepenog prelaska nadgrobnih spomenika stećaka u nišane kao dokaza kontinuiteta bošnjačkog naroda na ovim prostorima.

Na kraju je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uz čestitke autoru na ovom vrijednom izdanju naglasio da je od suštinskog značaja da “Preporod” svojim aktivnostima i projektima bude prisutan sa našim narodom u domovini i dijaspori podjednako, javlja MINA.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara