Demant na tekst „Amir Ganić (ASDA): Nezakonito postupanje spram zahtjeva zastupnika za formiranje Nezavisnog kluba u Skupštini ZDK“

563

“Poštovani,

MARKETING

S obzirom da ste na Vašem web portalu dana 19.08.2016. godine u tekstu pod nazivom „Amir Ganić (ASDA): Nezakonito postupanje spram zahtjeva zastupnika za formiranje Nezavisnog kluba u Skupštini ZDK“, objavili neke podatke koji nisu tačni, odnosno nisu istiniti i kojima se nanosi šteta mom ugledu kao sekretara  Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kao javnom službeniku, zbog čega mogu protiv imenovanog poslanika podnijeti zahtjev za naknadu štete zbog klevete,  shodno odredbama Zakona o zaštiti od klevete Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH” broj: 19/03 i 73/05), te prigovor protiv vašeg medija Vijeću za štampu u BiH, zbog povrede Kodeksa za štampu i online medije BiH, zbog nepoštivanja navedenog Kodeksa u dijelu koji se odnosi na tačnost i fer izvještavanje, ovim putem vam dostavljam demant određenih navoda sadržanih u pomenutom objavljenom tekstu, sa molbom da isto što prije objavite na vašem web portal, sa napomenom da ću ukoliko to ne učinite podnijeti prigovor protiv vašeg medija Vijeću za štampu u BiH.

Ovim putem želim demantovati navode Amira Ganića, poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sadržane u pomenutom teksu, po kojima je mišljenje Stručne službe Skupštine tendenciozno i pomalo politikantsko, te da je samo po sebi nonsen to što sekretar Skupštine, koji je istovremeno i član Kolegija ima pravo glasa.

Naime, svoje stručno pravo mišljenje Stručna služba Skupštine Zeničko-dobojskog kantona je dala u skladu sa svojim ovlaštenjima sadržanih u člana 2. alineja 7. Odluke o Stručnoj službi Skupštine Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“ broj: 17/08), kojom je propisano da Stručna služba Skupštine obavlja poslove koji se odnose napripremanje stručnih pravnih mišljenja i objašnjenja za primjenu zakona, drugih propisa i općih akata povodom upita građana, pravnih osoba i drugih subjekata ili po službenoj dužnosti“. U konkretnom slučaju Stručna služba Skupštine je po službenoj dužnosti, kao i na raniji usmeni zahtjev postavljen u sličnoj situaciji i to baš od poslanika Amira Ganića,  dala svoje pismeno mišljenje za primjenu člana 19. stav 6. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona- Novi Prečišćeni tekst («Službene novine Zeničko-dobojskog kantona», broj: 7/12 i 12/13), tako da se to mišljenje može smatrati stručnim mišljenjem Stručne službe Skupštine, date od strane kompetentnih državnih službenika koji svakodnevno primjenjuju  Poslovnik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i isto nema nikakve veze sa politikom, zbog čega su navodi poslanika Amira Ganića, po kojima je naše mišljenje pomalo politikantsko, apsolutno netačni i  uvredljivi i kao takvi predstavljaju klevetu i nanose štetu mom ugledu kao javnom službeniku, koji rukovodi Stručnom službom Skupštine.

Takođe ističem da su potpuno netačni navodi imenovanog poslanika po kojima je samo po sebi nonsen to što sekretar Skupštine, koji je istovremeno i član Kolegija ima pravo glasa. Naime, to nije nikakav „nonsens“ već je to opšte pravilo sadržano u odredbama Poslovnika Skupština svih 10 kantona u Federaciji BiH otkad postoje Skupštine Kantona jer je u Skupštinama svih 10 kantona u Federaciji BiH sekretar Skupštine automatski i član Kolegija Skupštine-dakle nije predložen od bilo koje političke stranke već je po samom automatizmu član Kolegija Skupštine, a sasvim je logično da kao član tog tijela ima pravo glasa. Prilikom glasanja sekretar Skupštine, kao član Kolegija, nije vezan za mišljenje, niti stav bilo koje političke stranke, već glasa samostalno, onako kako on sam smatra da je ispravno u datoj situaciji, rukovodeći se načelom zakonitosti i savjesnosti u radu. U toku mog dosadašnjeg rada u Skupštini Kantona, (od 01.01.2008. godine), nikad niti jedan član Kolegija Skupštine nije komentarisao moj način glasanja po određenoj tačci dnevnog reda sjednice Kolegija Skupštine, niti je osporavao moje pravo na glasanje, već je poslanik Amir Ganić, kao član Kolegija Skupštine, prvi i jedini koji je to osporavao.”

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.