Desetak državnih institucija BiH odbija da useli u kupljene objekte i nastavljaju plaćati kiriju

969

Bosna i Hercegovina godišnje troši oko devet miliona KM za plaćanje smještaja pojedinih institucija. Da bi se to izbjeglo, nadležni su se odlučili na kupovinu objekata za šta je izdvojeno oko 20 miliona KM od 2010. do 2014. godine. Pa ipak, desetak institucija odbija da useli u kupljene objekte.

MARKETING

 

Halid Genjac, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, postavio je delegatsko pitanje ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi o tome koliko novca je utrošeno za rješavanja problema smještaja institucija BiH u periodu 2010.-2014.

Prema dostupnim informacijama, državne institucije za koje je kupljen prostor a koje odbijaju da u njega usele već nastavljaju plaćati kiriju su Agencija za razvoj visokog obrazovanja, Institucija ombudsmena, Institut za nestale, Agencija za nadzor nad tržištem, Agencija za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije.

Genjac je pitao i da li je tačno da je zgrada koju je Vijeće ministara kupilo za devet miliona, za potrebe smještaja institucija BiH, u trenutku kupovine bila pod hipotekom. Navodno je Pravobranilaštvo BiH iz tog razloga osporilo ugovor o kupovini te zgrade, te su tako i dalje u podstanarskom objektu ostale sljedeće institucije: Agencija za državnu službu, Agencija za javne nabavke i još 10 drugih.

Genjac kaže kako je Vijeće ministara u prethodnom sazivu je donijelo odluku o sistemskom rješavanju institucija kako bi se smanjili troškovi zakupa za smještaj koji su samo tokom 2013. godine iznosili devet miliona KM. Vijeće ministara je pomenutom odlukom za kupovinu potrebnih objekata namijenilo 20 miliona KM.

“Najveći dio tih sredstava je potrošen, objekti su kupljeni, prema informacijama dostupnim iz javnosti, ali institucije koje su u podstanarskim objektima, prema informacijama koje su meni dostupne, još uvijek se nisu preselile u kupljene objekte. Dakle, platili smo objekte iz budžeta, a i dalje iz budžeta plaćamo visoku cijenu zakupljenih objekata”, kazao je Genjac.

Iz Ministarstva finansija je stigao tek šturi odgovor da oni nisu nadležni za smještaj institucija BiH.

“Za sve odluke o kupovini/nabavci objekata za smještaj institucija BiH zadužena je Služba za zajedničke poslove institucija BiH”, odgovorili su Genjcu iz Ministarstva finansija BiH.

Klix.ba je identičan upit poslao Službi za zajedničke poslove institucija BiH na koju, kao odgovornu, upućuju iz Ministarstva finansija BiH.

Kao i mnogo puta do sada, iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH upućuju nas na Ministarstvo finansija i trezora BiH.

“Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine u svojoj službenoj evidenciji ne posjeduje tražene podatke budući da nije nadležna za rješavanje smještaja institucija Bosne i Hercegovine, te Vas ovim putem upućujemo da se za tražene podatke obratite Ministarstvu financija i trezora Bosne i Hercegovine”, rekli su za Klix.ba iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Dok nadležni prebacuju odgovornost jedni na druge, BiH i dalje će nastaviti plaćati visoke kirije za smještaj institucija iako postoje kupljeni objekti u koje trebaju useliti.

Nezavnično, pojedine institucije se žale da su kupljeni objekti potpuno neuvjetni i da nisu adekvatni za njih. No, ako je to tačno, ostaje pitanje odgovornosti onih koji su potrošili 20 miliona KM na kupovinu neuvjetnih i neadekvatnih objekata.

Također, nije poznato da li je iko uradio analizu da li bi se trenutni objekti mogli bolje iskoristiti kao i da li u vlasništvu države postoje objekti koji se mogu preurediti.

Komentari

komentara