Naslovnica Preporuka Like Devet biograf...

Devet biografija koje će Vas inspirisati

53

Pokrećete posao? Portal Entrepreneur.com donosi popis devet biografija poduzetnika koje Vas mogu itekako inspirisati.

1.Walter Isaacson: Steve Jobs

Ono što je započelo sedamdesetih u garaži Jobsovih roditelja dovelo je do revolucije u inovaciji i tehnologiji. Ova knjiga se bazira na više od 40 intervjua sa samim Jobsom i stotinama intervjua s ljudima koji su ga poznavali.

2.Bernie Marcus i Arthur Blank: Izgrađeno od nule 1978.

Bernie Marcus i Arthur Blank su dobili otkaz na svojim rukovoditeljskim pozicijama. Ispalo je da je to najbolješto ima se dogodilo jer su od ničega stvorili kompaniju Home Depot, vrijednu 30 milijardi dolara.

3. Tony Hsieh: Dostavljajući sreću: Put zarade, strasti i svrhe

Tony Hsieh je već kao dječak pokazivao svoj poduzetnički duh izdajući i prodavajući newsletter učenicima u svojem razredu. Nakon što je s 24 godine prodao svoju kompaniju LinkExchange Microsoftu te se pridružio Zapposu gdje pomogao kreirati koncept sreće uključen u poslovni model.

4. Alexis Maybank i Alexandra Wilkis Wilson: Samo uz pozivnicu

Ove zaljubljenice u modu su pokrenule Gilt Group, stranicu gdje s pozivnicom možete sudjelovati u kupovini modnih uzoraka. Ovaj poduzetnički pothvat je proglašen jednim od najboljih u prošlom desetljeću.

5. Paul Allen: Čovjek od ideja: Memoari suosnivača Microsofta

Paul Allen je 1974. sa svojim prijateljem Billom Gatesom stvorio programski jezik za prvi privatni računar. Inače veoma povučen, Allen govori o Microsoftu i svojim poslovnim avanturama nakon Microsofta.

6. Mel i Patricia Ziegler: Divlja kompanija: Neispričana priča o Banana Republicu

Mel i Patricia su pokrenuli kompaniju kao mladi ljudi koji su htjeli putovati i vidjeti svijet. Na svojim putovanjima pronalazili su staru vojničku odjeću i na temelju toga sagradili svoje modno carstvo.

7. Blake Mycoskie: Pokreni nešto značajno

Koncept njegove firme je jednostavan: prodaj par cipela danas, daruj par cipela potrebitoj djeci sutra. Mycoskie objašnjava u knjizi kako biti snalažljiv bez sredstava.

8. Barbara Corcoran i Bruce Littlefield: Priče morskih pasa

Corcoran je imala 22 posla do svoje 23. godine. Njen dvadeset i treći posao – mala firma za prodaju nekretnina dovela je do osnivanja njene 6 milijardi dolara vrijedne Corcoran grupe.

9. Martha Stewart: Marthina pravila

‘Marthina pravila’ navode 10 pravila za poduzetnike i savjete kako pokrenuti uspješan posao.

visoko.co.ba/poslovnisvijet.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.