Naslovnica BiH Direkcija za ...

  Direkcija za finansije o dinamici uvođenja fiskalizacije u Brčkom

  14

  Nakon objave da je sve spremno za početak fiskalizacije, iz brčanske Direkcije za finansije objasnili su na pres-konferenciji dinamiku po kojoj će se uvoditi fiskalizacija.

  Za provođenje procesa fiskalizacije nema više nikakvih pravnih ni tehničkih problema, a postoji i odluka o dinamici fiskalizacije, kazao je direktor Poreske uprave Brčko Distrikta Miodrag Trifković.

  – Već od danas će naši poreski obveznici koji se nalaze praktično u zakonu upisani kao obveznici ovoga sistema moći obraćati se svojim serviserima ili proizvođačima, naime serviserima preko tih proizvođača direktno i naručiti svoje fiskalne uređaje, a Poreska uprava će onda poslije raditi tu inicijalnu fiskalizaciju – kazao je Trifković.

  Dinamika fiskalizacije odvijat će se u više rokova, a svi poreski obveznici, tri ovlaštena proizvođača i serviseri, te ovlaštena lica Poreske uprave moraju sinhronizovati svoj rad, kako bi inicijalna fiskalizacija mogla biti provedena.

  – Izaberite fiskalni uređaj koji odgovara vašim potrebama, zaključite ugovor sa servisom. Na servisu je sva obaveza da prikupi informacije koje su potrebne za Poresku upravu i da ih proslijedi Poreskoj upravi, a Poreska uprava će preko ovlaštenog lica izvršiti inicijalnu fiskalizaciju, donijeti rješenje – pojasnio je Safet Rizvanović, predsjednik Komisije za fiskalizaciju Brčko distrikta.

  Nakon izdatog rješenja i priključenja na sistem Poreske uprave, poreski obveznik je dužan u roku ne dužem od dva dana započeti evidenciju prometa preko fiskalnog uređaja. Sankcije su rigorozne pa za neizdavanje računa kazne su 2.500 i 500 maraka za preduzetnika i 1.000 maraka za ovlašteno lice.

  visoko.co.ba/federalna.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.