Naslovnica Preporuka Dizajner Marc...

Dizajner Marc Jacobs tvrdi da nije plagirao logotip Nirvane

16
Advokati modnog dizajnera Marca Jacobsa podnijeli su zahtjev za odbacivanje tužbe koju su protiv njega podnijeli nosioci autorskih prava Nirvane, u prvom redu Kris Novoselic i Dave Grohl koji ga optužuju za kršenje autorskih prava.

Dizajnerska kolekcija Redux Grunge sadrži crtani “smiley face” sličan onom koji je Nirvana koristila kao svoj logo tokom 90-ih godina.

U tužbi koja je podnesena početkom januara se tvrdi da je Marc Jacobs namjerno iskoristio Nirvanin autorski logotip u svrhu reklamiranja svojih proizvoda na, kako se navodi, opresivan i zlonamjeran način.

Ovaj modni dizajner priznaje da je njegov logo inspirisan simbolom koji se nalazio na majicama koje su članovi Nirvane koristili na koncertima tokom 90-ih godina, ali također tvrdi da je on zapravo reinterpretirao dizajn tako da ugradi svoj lični element u inače uobičajeno grafičko rješenje.

Naime, Jacobs je zamijenio križiće na logotipu koji su predstavljali oči slovima M i J, a riječ “Nirvana” je zamijenio riječju “Heaven” te on smatra da ne krši autorska prava jer to nije kopija dizajna zaštićenog autorskim pravima Nirvane.

U podnesku modnog dizajnera se također navodi da nosioci autorskih prava Nirvane možda čak ni legalno ne poseduju logo koji je napravio frontmen Kurt Cobain prije svoje smrti 1994. godine.

Zanimljivo je istaći da se i Courtney Love, Cobainova udovica, zajedno s njihovom zajedničkom kćerkom Frances Bean Cobain pojavila u reklami modne linije Marca Jacobsa, prenosi Guardian.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.