Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko U Visokom je ...

U Visokom je sve moguće: Djeca prvog dana nove školske godine ostala bez učiteljice u OŠ “Safvet-beg Bašagić”

1965

Iako to zvuči poprilično nevjerovatno, da je u Visokom moguće doživjeti najneugodnije trenutke dokazao je sistem uređenja u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić”, gdje su učenici III-2 razreda i njihovi roditelji doživjeli neprijatno iznenađenje već prvog dana školske 2018/19. godine.

Naime, kako su za Visoko.co.ba ispričali predstavnici grupe razočaranih roditelja, prilikom jutrošnjeg pokušaja da svoju djecu dovedu u školu, kako bi uspješno krenuli u novu školsku godinu, dočekalo ih je neprijatno iznenađenje kada im je saopćeno da zapravo njihova djeca neće ni imati učiteljicu.

“Mi smo došli gore pred školu, sva djeca su ušla u školu, ali ne i naša. Na kraju mi smo samoinicijativno ušli u prostorije škole gdje nas je dočekala pedagogica, saopćivši nam kako oni nemaju nikog za nas, te da im se učiteljica nije pojavila danas. Na naš zahtjev da nas primi direktorica, kako bismo riješili ovaj problem, ona nam je odgovorila da je direktorica zauzeta i da ne može primiti roditelje”, kazala nam je jedna od majki.

Ubrzo, šokirani roditelji sa uplakanom djecom okupili su se ispred kancelarije direktorice, sa kojom su kratko razgovarali.

“Direktorica nam je istaknula da ne može razgovarati s nama, da očekuje da joj dođe u posjetu načelnica Amra Babić. Objasnila nam je da je u posljednji trenutak, navodno, svoj posao otkazala učiteljica s kojom se uprava škole dogovorila. Kazala je i da trenutno nemaju učiteljicu za nas, kao zamjenu, te da će nam javiti ako nešto bude u međuvremenu. Ipak, istaknuli su nam da dovedemo djecu sutra u školu iako nemaju učiteljicu”, dodala je ova majka.

Po završetku ovog kratkog sastanka roditelji su direktorici poručili da će slučaj prijaviti ombudsmanima, resornom ministarstvu, kao i medijima, nakon čega se dogodio preokret u ovoj situaciji i direktorica je ponovo pozvala roditelje.

“Nakon naših odluka da se obratimo medijima direktorica je napokon pronašla neku učiteljicu. Ipak, kada se ta učiteljica pojavila ona nam je istaknula da ona ne zna ni koji su naša djeca razred, niti šta će oni raditi, te da joj niko nije ni javio da je primljena. Tačnije, kazala je da je dolazila na informisanje u školu prošle sedmice, ali da su joj tada rekli da ne znaju da li je primljena. Nakon svega ovog mi smo otišli kući i nemamo pojma šta će se dešavati. Svakog polugodišta je ovako, strahujemo da li će nam djeca imati učiteljicu, a sada je to sve kulminiralo i ne znamo ništa o nastavku školovanja naše djece”, zaključila je ova zabrinuta majka.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.