Naslovnica Lokalne Teme Đurđevdansko ...

Đurđevdansko takmičenje u Visokom: Odabrani najbolji literarni radovi

213

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ i ove godine je organizovalo takmičenje u pisanju literarnih radova. Kao i prethodne godine, povod za takmičenje je Đurđevdan, jedan od najznačajnijih romskih praznika.

Ovogodišnje teme su bile: Život Roma; Kultura i tradicija Roma i Đurđevdan.

Pravo učešća su imali učenici od četvrtog do devetog razreda svih osnovnih škola sa područja općine Visoko, a danas su proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade.

I mjesto – Jasmin Vranac IX3 (Osnovna škola “Safvet–beg Bašagić”)
II mjesto – Anita Alimanović VIII1 (Osnovna škola “Kulin Ban”)
III mjesto – Slijepčević Ahmed VI1 (Osnovna škola “Kulin Ban”)

„Svjestan sam da u svijetu i danas ima mnogo predrasuda prema romskoj populaciji. Odlučio sam svoje riječi posvetiti tome, jer smo zapravo svi jednaki“, rekao je za Udar Jasmin Vranac, pobjednik ovogodišnjeg takmičenja .

Anita Alimanović, učenica osnovne škole „Kulin Ban“ i aktivistica Udruženja građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“, rekla je da je svojim radom htjela vršnjacima da približi praznik Đurđevdan i opiše njegov značaj.

Trećeplasirani na takmičenju, Slijepčević Ahmed, učenik šestog razreda osnovne škole, odabrao je temu Kultura i tradicija Roma.

„Htio sam pokazati da smo svi jednaki, jer su predrasude prema Romima prisutne, što smatram nepravednim“, rekao je Ahmed.

Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ ovo takmičenje je organizovala uz podršku organizacije World Vision BiH.

 

Visoko.co.ba/portal-udar.net

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.