Naslovnica Kolumne Do kada ćemo ...

Do kada ćemo biti zarobljenici pasa lutalica u vlastitom dvorištu i gradu?

Piše: Ajša Hindija

884

Već i vrapci na granama znaju da Visoko godinama ima problem sa psima lutalicama. Iako se isto toliko godina govori da će se taj problem riješiti, on iz dana u dan biva sve gori i gori. Mnogi su slučajevi u kojima su visočki stanovnici bili napadnuti od strane krvoločnih pasa lutalica. Nisu rijetki ni slučajevi u kojima su čak djeca bila izložena ujedima, trganju mesa i teškim psihičkim povredama uzrokovanim napadima. Međutim, svi mudro šute i taj problem ostavljaju sa strane, misleći da će ”narod” zaboraviti da se na području općine Visoko po glavi svakog stanovnika nalaze po najmanje 2 krovločne džukele, spremne da ujedu u svako doba dana ili noći, ljeta ili zime.

MARKETING

Stanovnici Naselja Luke su, možda, najizloženiji napadima i teroru koji psi vrše konstantno. Ovu kolumnu pišem u 02:17 minuta, što do sada nikada nisam radila. Pitate se zašto? Zbog toga što sam večeras, spavajući, čula da ispod mog prozora psi laju, zavijaju i cvile. Čujem kako trgaju meso sa psa koji je ŽIV, MLAD I BESPOMOĆAN jer se oko njega nalazi 20 drugih koji mu bijesno kidaju meso i ekstremitete. Naravno, ustajem i otvaram prozor da ih pokušam otjerati elektrošokerom, koji imam radi vlastite zaštite od istih, međutim ne postižem ništa. Tek kada sam počela da izbacujem sve što mi se našlo pri ruci, razbježali su se, a jadničak koji je bio žrtva napada ostaje da leži u mraku i bolu, cvileći.

Sada, postavljam pitanje onima koji će možda pročitati ovu kolumnu i koji mogu nešto poduzeti po tom pitanju: do kada ćemo biti zarobljenici pasa lutalica u vlastitom dvorištu i gradu? Do kad ćemo dopuštati da psi jedu druge pse(ŽIVE PSE!)? Do kad ćemo izlagati malu djecu iz komšiluka, braću, sestre, rođake, poznanike, opasnosti koja se krije na svakom ćošku lijepe nam čaršije? Do kad ćemo pažnju posvećivati najvećim glupostima ovog svijeta, a ignorisati ćemo ono što je bitno?!

Ovom kolumnom ne tražim riječi hvale i divljenja, TRAŽIM I MOLIM DA SE NEŠTO KONAČNO PROMIJENI U VISOKOM ! Jer, ukoliko se ništa ne promijeni po pitanju pasa lutalica, večerašnji pas koji je mogao živ postati ”užina” svojim ”prijateljima” lutalicama, sutra ja, vi i svi mi, možemo postati nova ”užina”.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.