Politika

Dodik: Moguće konsultacije do 5. septembra

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je  da je moguće da se u narednim danima obave konsultacije u vezi sporazuma lidera SDA, HDZ i SNSD o formiranju vlasti na nivou BiH, te da se desi priča o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ali je, kaže, malo vjerovatna.

Na sceni su, tvrdi, spekulativni politički razlozi, na koje će RS odgovoriti.

Dodik ističe da neće odmah nakon 5.septembra, ukoliko se ne implementira dogovor lidera, dizati revoluciju, nego će odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini RS, kako bi zaštiti poziciju tog bh. entiteta.

Pokušat će, kaže, da traži srpsko jedinstvo, ali, kako kaže, opoziciji očigledno nije stalo do toga, „već podilaze strancima i Bakiru Izetbegoviću“.

– Ovo što radimo nije avanturizam. Ako ne bude dogovora do 5. septembra, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u Narodnu skupštinu RS-a. Obavit ćemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u Narodnu skupštinu. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dvije trećine u parlamentu da donesemo dokument sa kojim ćemo ići u pregovore s Federacijom BiH – rekao je Dodik novinarima nakon razgovora s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim ističući da im upće ne treba podrška opozicije u RS.

Uvjeren je da će u FBiH odbaciti razgovore, ali će, kaže, tako pokazati da su protiv.

Očekuje da će uskoro o svemu svoj stav zauzeti EU.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov rekao je, kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata, da se taj posao trebao uraditi u skladu s principima Dejtonskog sporazuma i ravnopravnosti entiteta i naroda, te na osnovu izborne volje.

Također, Ivancov je rekao da u skladu s izbornim rezultatima tri vodeće stranke treba da formiraju vlast na državnom nivou, a kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara treba da pripada srpskom narodu.

Govoreći o ANP-u, rekao da pitanjima o kojima su stavovi suprotni treba staviti u stranu te voditi dijalog o onima iz sporazuma lidera od 5.augusta.

Rekao je i da će ruske firme, poput vlasnika naftne industrije RS Zarubrežnjefta, i druge nastaviti rad u RS.

visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh