Naslovnica BiH Politika Dodik: Ništa ...

Dodik: Ništa od ANP-a, NATO integracije u koordinaciji sa Srbijom

24

O dogovorenom u sporazumu o formiranju Vijeća ministara Milorad Dodik referisao je koalicionim partnerima u entitetu Republika Srpska. Nema ništa od Godišnjeg nacionalnog plana. NATO integracije u BiH biće koordinisane sa Srbijom, poručio je ovo Dodik svojim stranačkim partnerima iz RS-a. Iako zasad postignuti sporazum svi potpisinici različito tumače, lider SNSD-a smatra da je jedino ovo čitanje ispravno.

– Svi elementi sporazuma su u skladu s interesima i aktima RS, prije svega s rezolucijom o vojnoj neutralnosti – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije u RS-u, koju čine SNSD, DNS, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NDP.

Ponovio je da saradnja s NATO savezom, kao i drugim vojnim organizacijama, nije sporna, što su i ranije govorili, ali da nije prihvatljivo članstvo u NATO-u.

– U sporazumu toga i nema, a u perspektivi se o tome može razgovarati, ali svi odgovorni ljudi iz RS uvijek imaju na umu rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti – rekao je lider SNSD-a.

Najavio je da će vladajuća koalicija u RS-u, nakon što Predsjedništvo BiH imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, shodno njihovim pozicijama, razgovarati o učešću na nivou BiH.

I Dodik i ostali lideri vladajuće većine u RS-u misle da je ovo bilo nepotrebno dugo čekanje na formiranje novog Vijeća ministara BiH te su ponovili da će RS slijediti Srbiju kada je u pitanju vojna saradnja.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je rekla da ne vidi ništa problematično u sporazumu lidera tri stranke na nivou BiH, te da se neopravdano dugo čekalo na taj korak.

I u Demokratskom narodnom savezu, Socijalističkoj partiji, Demosu, Ujedinjenoj Srpskoj pozdravljaju jučerašnji sporazum, dok je lider NDP-a Dragan Čavić rekao da su u sporazum uključeni i stavovi iz rezolucije Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.