Dodik: Pridržavat ću se rezolucije NSRS-a o vojnoj neutralnosti

52

Pridržavat ću se rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, komentarišući najavu da će NATO sutra odobriti Godišnji nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu, što praktično znači aktivaciju MAP-a.

MARKETING

“Ja ću se pridržavati rezolucije Parlamenta Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Sve izvan toga s moje strane neće biti podržano”, rekao je on.

Dodao je da je Republika Srpska prije desetak godina razgovarala o priključenju NATO-u, ali da je danas “situacija na geopolitičkom planu drukčija”.

“NATO je ozbiljna organizacija, a kao i sva međunarodna politika u BiH ovdje, bila je po sistemu ako prođe – prođe. I Republika Srpska je u periodu prije desetak godina, bilo je razgovora o priključenju, mi smo smatrali da treba razgovarati sa tim savezom. Čak je u to vrijeme i Rusija razgovarala. Danas se geopolitička situacija potpuno promijenila. Mi smo jasno iskazali svoj stav oko NATO-a kroz politički konsenzus svih partija u RS. Ja nemam druge politike osim politike Narodne skupštine i vladajuće strukture u RS. Ne znam šta je bila namjera da se sada to nešto ubrza, da li da se iskuša Bosna ili da se pokaže apsurdnost situacije u BiH. Mene kao člana Predsjedništva obavezuje isključivo rezolucija Narodne skupštine”, kazao je on.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/Onasa

 

Komentari

komentara