Dodik: Republika Srpska će ostati vojno neutralna

263

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je stav Republike Srpske vojna neutralnost i da će se to morati uvažavati.

MARKETING

Dodik je rekao da Bošnjaci i Hrvati žele u NATO, ali RS ne, te da usvojeni Program reformi govori da se odluke o vojnim integracijama moraju donijeti u Predsjedništvu BiH i u Parlamentarnoj skupštini, gdje će biti zaštićeni interesi i stavovi Srba.

“Nismo za ulazak u NATO zbog brojnih negativnih iskustava s tim savezom i jer su nas bombardovali osiromašenim uranijumom”, rekao je Dodik u obraćanju u Kasarni “Kozara” u Banjaluci na božićnom prijemu koji organizuje Komanda Šeste pješadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH.

On je poručio da će RS u pogledu vojnih integracija pratiti Srbiju, te odluke o tome donositi na referendumu, jer ne želi granicu na Drini.

“Volja srpskog naroda se mora uvažavati”, rekao je Dodik i dodao da Srpska želi mir i stabilnost.

Dodik je rekao da će tražiti da Oružane snage učestvuju na vojnim vježbama sa Vojskom Srbije, te da ne stoje izjave Bošnjaka da će nakon usvajanja Programa reformi BiH neminovno ući u NATO.

“To su njihove izokrenute interpretacije Programa reformi”, rekao je Dodik.

On je čestitao Božić Srbima u Oružanim snagama, kao i Dan Republike, rekavši da će se zalagati za popravljanje njihovog materijalnog položaja i uslova rada.

“Srbi u zajedničkim institucijama i Oružanim snagama moraju biti što vidljiviji, naravno ne na štetu drugih naroda. Ja ću to afirmisati, a što se tiče Dana Republike, taj datum ostaje, slavićemo ga i ne želimo ga mijenjati iako ga mnogi osporavaju. Poštujući i svoj dan, bićemo Republike u punom kapacitetu”, rekao je Dodik.

On je istakao da će se sve odluke na nivou BiH donositi uz saglasnost Narodne skupštine i da to obavezuje srpske predstavnike u zajedničkim institucijama.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara