Naslovnica BiH Dodik saopćio...

  Dodik saopćio šta će biti referendumsko pitanje za građane RS-a

  395

  Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je večeras da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani RS-a na referendumu biti “da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH te da li prihvataju da se u RS primjenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija“.

  Dodik je pojasnio da je za sutra zakazao sastanak s predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini RS-a kako bi im i zvanično saopćio svoju odluku da zatraži posebno zasjedanje s informacijom o radu Tužilaštva BiH, koje je, kako je ustvrdio, antiustavno i nije u skladu s Dejtonskim sporazumom i primarno je nametnuto od visokog predstavika.

  “Zatražit ću od Narodne skupštine RS-a da usvoji obavezujuću odluku o raspisivanju referenduma o tom pitanju”, kazao je on u izjavi novinarima u Banjoj Luci a od građana očekuju da na referendumsko pitanje odgovore s “jednim velikim ‘Ne’“.

  Dodik je rekao da praksa pravosuđa BiH, koje je “antiustavno uspostavljeno, nije dala za pravo da to pravosuđe dalje živi, bar ne u RS“.

  “Sve što su činili bilo je protiv interesa RS…, a nisu bili ni objektivni niti su željeli da se uključe u ispitivanje zločina nad Srbima, a najočitiji primjer je štićenje zločina koji su počinjeni nad Srbima”, ustvrdio je entitetski predsjednik.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.