Naslovnica BiH Politika Dodik želi za...

Dodik želi zatvoriti granice BiH za migrante: Poduzet ćemo sve mjere kako bismo se zaštitili

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da podržava zaključke vlade da u tom bh. entitetu nema uslova za zabrinjavanje migranata, čije se pojačano prisustvo očekuje u narednom periodu.

48

On tvrdi da „oni koji su izazvali ovu krizu treba da snose odgovornost, a to je zapadna alijansa, koja je napravila probleme na Bliskom istoku, prije svega u Siriji”.

– Ove mjere nisu usmjere samo za zaštitu RS-a, nego i čitave teritorije BiH. Učinit ćemo sve da zaštitimo dosadašnji način života. Ne želimo promjene strukture stanovništva i poduzet ćemo sve mjere kako bismo zaštitili imovinu i ljude – ustvrdio je entitetski predsjednik.

Podsjećajući da su granice za migrante ranije zatvorili Mađarska, Hrvatska, on je pozvao i nivo BiH da zatvori državnu granicu.

– Ako su sa druge strane dobronamjerni, onda će oni poduzeti zatvaranje granice za migrante i poduzet će mjere vraćanje migranata iz BiH – rekao je Dodik, koji je danas prisustvovao posebnoj sjednici entitetske vlade u vezi s problemom migranata, koji se uskoro u pojačanom broju očekuju na bh. granicama.

Tvrdi i da, ukoliko BiH ne uspije zaštititi interese RS, onda RS nema koristi od takve države.

– Naći ćemo način da se odbranimo od najezde. Želimo da zaštitimo naš način života. Poduzet ćemo sve mjere zaštite naše imovine, naših prava, institucija i RS. Neka Zapad rješava ovo pitanje – kazao je Dodik.

Vlada RS-a danas je, nakon razmatranja problema migranata, zaključila da neće prihvatiti nijednu samostalnu odluku Vijeća ministara BiH, ukoliko utvrđuje određene mjere koje se odnose na teritoriju RS-a.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.