Naslovnica Svijet Regija Dogovor Grčke...

Dogovor Grčke i Makedonije povoljan za dugoročnu stabilnost regiona

Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija od danas i zvanično nosi naziv Republika Sjeverna Makedonija ili skraćeno - Sjeverna Makedonija. Rezultat je to historijskog dogovora Makedonije i Grčke, potpisanog u mjestu Psarades na obali Prespanskog jezera.

21

Svoj potpis na ovaj sporazum stavili su ministri vanjskih poslova Grčke Nikos Kotzias i Makedonije Nikola Dimitrov.

Dvije države tako su iza sebe ostavile dugogodišnji spor oko imena Makedonije, kojoj se na taj način otvara put za pridruživanje NATO-u i mnogo brže približavanje Evropskoj uniji.

Analitičari pozdravljaju ovakav potez Makedonaca, koji će, kako tvrde, doprinijeti dodatnoj sigurnosti na području zapadnog Balkana.

Vojni ekspert Berko Zečević u razgovoru za Vijesti.ba ističe da će dobrobit postizanja dogovora s Grcima osjetiti svi narodi koji žive u Makedoniji.

berko-zecevic

– Iako na prostoru Balkana svi pričaju da rade za dobrobit ljudi, na kraju se sve ustvari svodi na dobrobit jedne manje grupe. Pa, vidjeli ste predsjednika Makedonije koji je taj sporazum odbio – ističe Zečević.

Smatra da je odluka Makedonije da razriješi dugogodišnji spor s Grcima pozitivna i po našu zemlju, jer će se makedonskim ulaskom u strukture NATO-a stvoriti povoljnija dugoročna sigurnosna klima.

Međutim, kratkoročno gledano, Zečević očekuje da bi to moglo izazvati žestoke reakcije Rusije i njenih pristalica na ovim prostorima, koje će nastojati da stvore burniju situaciju kada se radi o pridruživanju BiH sjevernoatlantskom savezu.

– Za mene je zastrašujuće da na ovim prostorima ljudi ne gledaju svoju dobrobit, nego emotivnu povezanost s nekom drugom silom koja je daleko od nas i koja nam objektivno nikada nije finansijski stvorila bolje uvjete, a više je puta ugrožavala sigurnost na prostoru bivše Jugoslavije – dodaje Zečević.

Politički analitičar Srđan Vukadinović mišljenja je da su vlade Tsiprasa i Zaeva, uprkos protivljenju prisutnom u obje zemlje, problem makedonskog imena riješile na jedan zadovoljavajući način.

srdjan-vukadinovic

– Ovo je jedan dobar primjer i za BiH kako se stvari trebaju rješavati. Znači, nikada ne treba imati iluziju da će biti postignut stopostotni konsenzus o nekim jako bitnim pitanjima. Ali, jedna relativna većina jako je dobra da donosi odluku o tim stvarima – ističe Vukadinović za Vijesti.ba.

Podsjeća kako je prije postizanja dogovora Grčka osporavala bilo kakvo prisustvo Makedonije u evropskim institucijama.

– Makedonija zbog toga nije mogla da mrdne ni pedlja od onoga što je postigla 1996. ili 1997. godine. Ovo je jako dobro za stabilnost regiona, jer ulijeva nadu i povjerenje da se odnosi, koji su dosta traumačni, mogu riješiti na jedan dogovoran način. A za to je neophodna samo politička volja lidera – naglašava Vukadinović.

Prema njegovim riječima, iako se sada neke stvari u BiH ne mogu riješiti na zadovoljavajući način, potrebno je biti strpljiv i čekati dolazak onih lidera koji će se moći dogovoriti kao Tsipras i Zaev.

– Sve ovo ulijeva nadu da zapadni Balkan ide jednim tokom koji znači integraciju ka evropskim prostorima i nečemu što neće biti konfliktno, nego naprotiv društvo tolerancije, razumijevanja i dogovora – dodaje Vukadinović.

Poručuje da oni političari koji donose dosta bitne i sudbonosne odluke trebaju biti spremni da preuzmu odgovornost.

– Svaki političar koji je danas u regionu prisutan na političkoj sceni ne bi smio da se vodi time da sačuva svoju fotelju, a da pri tome ne rješava neka bitna pitanja. Bitna pitanja se mogu rješavati, ali uz jedan veliki rizik i visok stepen odgovornosti – zaključuje Vukadinović.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.