Dogovor premijera: BiH ipak kreće u direktnu nabavku Pfizerove, ruske i kineske vakcine

98
Foto: Klix
Foto: Klix

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je održao sastanak sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem o nabavci vakcina protiv koronavirusa prilikom čega je dogovoreno da se krene u direktnu nabavku.

MARKETING

Nakon konstantnog pritiska javnosti zbog neizvjesnosti o dolasku vakcina COVAC sistema, vlast u BiH je primorana i da razmisli o direktnoj nabavci od proizvođača vakcina protiv koronavirusa.

Kako je kazao državni premijer Zoran Tegeltija na sastanku je sumiramo koliko je BiH spremna za početak vakcinacije građana te su razgovarali o poteškoćama koje su se javile u dva mehanizma nabavke vakcina.

“Shvatajući da očigledno postoji problem u mehanizmima COVAX i EU, opredijelili smo se da krenemo i u proces direktnih nabavki vakcina sa njihovim proizvođačima. Pokrenut ćemo taj proces sa Pfizerom i ruskim proizvođačem i kao i proizvođačem vakcina iz Kine”, rekao je Tegeltija.

Entiteti i distirkt će sutra iskazati svoje potrebe za ovakve vrste vakcina izvan onih potreba iskazanih u postojećim mehanizmima nakon čega će se krenuti u nabavku istih.

Osiguravanje određene količine direktnim putem bi doprinijelo tome da stanovnici naše države ne zavise od globalnih mehanizama nabavke vakcine i milosrđa drugih zemalja.

Osim Tegeltije, Novalića i Viškovića na sastanku su i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević čije resor je nadležan za koordinaciju nabavke, entitetski ministri zdravstva Vjekoslav Mandić i Alen Šeranić te njegov pomoćnik i član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez.

Vakcine koje će nam stići u okviru COVAX mehanizma očekujemo da će doći najkasnije 10. februara. Vlasti pretpostavljaju da će to biti od pet do 10 hiljada Pfizerovih vakcina za cijelu BiH u prvoj turi, a da će kasnije pristizati još doza. Osim COVAX-a BiH je i u mehanizmu Evropske unije međutim još uvijek se ništa ne zna o tome kada bi ove vakcine trebalo da pristignu.

Visoko.co.ba / Klix

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.