Dok traje regionalno doigravanje: Analiza A2 lige – grupa jug, sezona 2014/15.

KK "Visoko" na zadovoljavajućem 5. mjestu

597

Iza nas je još jedna završena takmičarska sezona u A2 ligi, po mnogima i najuspješnija od njenog osnivanja daleke 2001. godine.

Podatak da smo finaliste play off-a dobili praktično u posljednjem kolu u obje grupe govori o samo jednom, a to je da je kvalitet košarke prikazan u ovoj sezoni podignut za nivo više. Najzaslužniji za ovaj uspjeh su svakako klubovi učesnici ove lige, ali i vrijedno rukovodstvo RKS Zenica i Tuzla, predvođeni Zoranom Markovićem i Nerminom Kasumovićem, koji su dali veliki doprinos u organizaciji istog od preuzimanja funkcija u sezoni 2011/12.

Dodatni poticaj, koji leži u činjenici da klubovi moraju forsirati mlađe igrače, kako u igri u aktivnoj petorci, tako i u rosteru tima, polako daje vidljive rezultate, što je dodatni razlog podizanja kvaliteta ligaških utakmica i samog takmičenja.

Kada smo kod klubova, u narednim rečenicama ćemo se osvrnuti na proteklu sezonu u grupi „jug“ za svaki klub pojedinačno, uz osvrt na ostvareni plasman.

1. KK „BURCH“ Sarajevo (1.mjesto, omjer: 13:3)

Ekipa sarajevskog univerziteta „Burch“ je novajlija u ligi, ali i novi član saveza. Do prošle godine bili su redovni učesnik studentske UNSA lige, ali je rukovodstvo univerziteta donijelo odluku za uključenje u A2 ligu i pokušaj plasmana u veći rang takmičenja. Sa klupe ih predvodi iskusni trener Kemal Šečerović koji je prije početka sezone doveo nekoliko kvalitetnih igrača u ovaj tim, prije svih Kurtagića, Salčina i Balića, ali kako je sezona odmicala uočena je potreba za par kvalitetnih vanjskih igrača, pa u prelaznom roku dovode Jahića i Velića, što je bio pun pogodak. Mlada i poletna ekipa, koja je željna dokazivanja, a trenutno je na vrhuncu forme i predstavljati će veoma teškog protivnika u play-off-u. Ono što je posebno zanimljivo je podatak da su svi igrači ovog kluba ujedno i studenti univerziteta Burch, koji po ugledu na američki sistem stipendiraju nadarene sportiste, što predstavlja veliki kapital, kako za ovaj klub tako i za univerzitet. Prvi i najozbiljniji kandidat za ulazak u A1 ligu, a za ostvarenje ovog cilja moraju preskočiti ekipu bugojanske Iskre.

2. KK „Spars“ Mostar (1.mjesto, omjer: 13:3, sezona 2013/14. – 6.mjesto omjer 11:11)

Prijatno iznenađenje ovogodišnjeg takmičenja je svakako mostarski tim „Sparsa“, koji su predvođeni iskusnim kapitenom Rahimićem pomrsili račune „papirnatim“ favoritima i sasvim zasluženo se našli u završnici ovogodišnjeg play off-a, gdje ih čeka odlična ekipa Lukavca. Nakon uspješne sezone 2011/12., kada su osvojili prvo mjesto i izborili plasman u A1 ligu, vraćaju se u niži rang u sezoni 2013/14. sa istim ciljem – napraviti bolji rezultat sa podmlađenim sastavom.
Osnovni problem ove ekipe u prošloj sezoni bio je autoritet u samom timu, ali i nedostatak iskustva u odlučujućim trenucima utakmice, što je dolaskom Rahimića i dopunjeno, pa ovaj tim na polusezoni bilježi impozantan učinak od osam pobjeda u nizu, bez poraza. U nastavku prvenstva dolazi do malog pada forme, te stiže i prvi poraz u Goraždu, kao i slaba izdanja u Konjicu i Sarajevu. U nastavku gledamo fantastičnu braću Šafro, kao i šuterski tandem Gosto-Tanović, koji odličnim partijama iz kola u kolo vraćaju svoj tim na pravi kolosjek te sasvim zasluženo idu u doigravanje.
Uz iskustvo koje posjeduju, timska igra im je najjače oružje i sigurno neće biti lagan zalogaj u doigravanju gdje ih očekuje odlična ekipa Lukavca.
3. KK „Goražde“ (3.mjesto, omjer 12:4, sezona 2013/14. – 10.mjesto omjer 4:18)

Dugo će momci temperamentnog trenera Fahrudina Džinovića žaliti za porazima u Visokom i Konjicu, a koji su ih ostavili bez doigravanja. Nakon završetka prošle sezone ova ekipa nije pravila veće promjene u igračkom kadru sve do kraja polusezone, kada dovode čak sedam novih igrača, od kojih su stvarna pojačanja Tadić (najbolji strijelac ekipe u drugom dijelu), Kajević i Živić. Uz njih su proradili Veselinović, Hadžimusić i Kovačević, te do kraja regularnog dijela prave fantastičnu seriju od devet uzastopnih pobjeda, što predstavlja veliki uspjeh, ali će se ispostaviti, nedovoljno za iskorak više. Ovaj sastav vjerovatno nećemo gledati i naredne sezone, jer se radi o velikom broju starijih igrača i vjerovatno slijedi podmlađivanje. Koliko ćemo čekati na dobre partije Goraždana i ponavljanje uspjeha iz sezone 2012/13. ostaje da se vidi.

4. KK „Konjic“ (4.mjesto, omjer 9:7, sezona 2013/14. – 2.mjesto omjer 17:5)

Mlada ekipa Konjica je bila prvi favorit za ulazak u play off ove godine, prema mišljenju mnogih košarkaških stručnjaka. Prvi razlog je taj što se radilo o istom sastavu od prošle sezone koji je igrao u doigravanju sa ekipom KK Promo Donji Vakuf, gdje im je nedostajalo „ono malo“ pa da se plasiraju u A1 ligu. Kada u ekipi imate vrhunske igrače kao što je Vuleta, centarsku liniju predvođenu Maksumićem, te fenomenalne bekove Ramića i kapitena Čajića, definitivno se pitate zašto nisu ostvarili nešto više? Na kraju polusezone ekipu napušta Vuleta, iz još nerazjašnjenih okolnosti, a isto se skoro desilo i sa Maksumićem, koji se želio posvetiti školovanju i prestati aktivno igrati košarku. Posebna snaga ovog tima je mladi i dokazani trener, Šoto Enil, koji preslaže ekipu u pravom trenutku, pojačava odbranu i mijenja sistem igre u napadu, što je na kraju dalo veliki rezultat od pet pobjeda i samo dva poraza u drugom dijelu sezone. Veliki adut ovog tima je što će nastupiti u istom sastavu i u narednoj sezoni, a ne treba zaboraviti i vrhunski rad u omladinskim selekcijama.

5. KK „Visoko“ (5.mjesto, omjer 8:8, sezona 2013/14. – 8.mjesto omjer 9:13)

Mlada visočka ekipa, predvođena novim trenerima Aždajićem i Ašlamom, ostvarila je odličan rezultat, ako se uzme u obzir veliki broj nevolja u kojim se našao ovaj klub. Još prije početka sezone Visočani su imali velike probleme kada su u pitanju izrečene kazne od strane saveza, a koje su naslijeđene iz prošle sezone i bivšeg trenera, te im je bio upitan nastavak takmičenja. Prvi dio sezone završavaju na četvrtoj poziciji, kada su u posljednjem kolu nesretno izgubili od Ilijaša u gostima, ali i drastično oštećeni sudijskim greškama u finišu utakmice sa mostarskim Sparsima. Ispostavit će se na kraju da su ova dva poraza bila ključna kada je doigravanje u pitanju. Nove nevolje počinju u januaru, kada je ekipa ostala bez trojice centara zbog povreda Drpljanin,Fazlić i Sadiković, te bolesti Nikolića i teže povrede Sudžuke, pa kratka klupa nije mogla da odgovori na težak raspored i izazove u Travniku, Mostaru i Goraždu. Ekipa koja može postići mnogo više, ali koja nema klasičnog vođu na terenu, kao ni plejmejkera. Kostur tima čine Omanović, Keso, braća Sudžuka, Genjac i Nikolić, te uz mlade snage predvođene Hodžićem i Ilićem sigurno mogu pružiti mnogo više. Ne treba zaboraviti i činjenicu da u gradu egzistira i uspješno radi košarkaška škola „XXL Basket“, koja je do sada izbacila veliki broj mladih talenata, a posljednji u nizu su braća Buza, Nedim i Nermin, koji nastupaju za sarajevske Sparse i reprezentaciju BiH, pa će i ova škola košarke biti dodatno pojačanje u radu košarkaškog kluba Visoko u narednoj sezoni.

6. KK „Travnik“ (6.mjesto, omjer 7:9, sezona 2013/14. – 7.mjesto omjer 12:9)

Nakon prelazka iz grupe „sjever“ u sezoni 2011/12 ekipa Travnika svake godine bilježi lagani rast i sve bolje rezultate. Ova sezona će ostati upamćena po odlasku Edina Hodžića, dugogodišnjeg člana ovog kluba, u zasluženu igračku mirovinu.
Travnička ekipa u prvom dijelu sezone nije mogla da pronađe pravu formu, pa su igrali po sistemu toplo-hladno te bilježe skromno peto mjesto, uz skor četiri pobjede i poraza. Ako se uzme u obzir činjenica da su jedna od rijetkih ekipa koja igra ovu ligu od njenog osnivanja i da imaju vrhunske omladinske selekcije koje se takmiče u ligi mladih SBK ostaje nejasno zašto nisu ostvarili i bolje rezultate? Ovoj ekipi nedostaje malo svježine, posebno na bekovskoj i centarskoj poziciji, te uz malu promjenu sistema igre, posebno u odbrani, sigurno spadaju u grupu favorita za play off naredne godine.
Ako tome dodamo i sve izvjesniji dovršetak izgradnje privredno sportskog kompleksa Pirot, u sklopu kojeg će se nalaziti i moderna sportska dvorana, uspjeh ovog kluba je zagarantovan.

7. KK „Mladost“ Ilijaš (7.mjesto, omjer 6:9, sezona 2013/14. – 5.mjesto omjer 14:8)

Nakon uspješne sezone 2013/14. očekivala se mala revolucija u novoj sezoni, kada je ilijaška ekipa u pitanju. Bučuk i Vatreš nisu bili dovoljni za nešto više, a uprava ovog kluba na kraju polusezone otpušta i trenera Elvira Murvata i dovodi mladog i iskusnog Ahmeta Pašalića, koji je sjedio na klupi KK Vogošće. Uz njega u ekipu stižu i pojačanja Simon, Smajlović, Kasun, Smajić i Kulović, te svi zajedno mijenjaju stil igre ove mlade ekipe, koja će sigurno u dogledno vrijeme ostvariti veliki rezultat.
Ako zadrže kostur ekipe na čelu sa Bučukom, Kahrimanom i Dedovićem, uz činjenicu da se radi o stabilnom ligašu sa veoma dobrom infrastrukturom, dobrom finansijskom podrškom od strane opštine i kantona, uspjeh sigurno neće izostati. Treba uzeti u obzir i to da ovaj grad raspolaže i sa velikim brojem iskusnih košarkaških radnika, ali i bivših košarkaša koji nisu trenutno uključeni u rad ekipe, te bi njihov povratak i doprinos u radu kluba svakako bio veliki podsticaj za ovu ekipu.

8. KK „Radnički“ Goražde (8.mjesto, omjer 3:13, sezona 2013/14 – 11.mjesto omjer 4:17)

Ovaj klub se aktivno uključio u takmičenje u sezoni 2012/13. i po svim statistikama ima najmlađu ekipu u ligi. Osnovani su 2010. godine i rade isključivo sa mladim talentima, te u svoje tri takmičarske sezone nisu ostvarili neki poseban rezultat, ali kada pogledate utakmicu ovog tima vidjeti ćete jedan potencijal koji može napraviti ogroman uspjeh. Prvo ime tima je svakako kadetski reprezentativac i kapiten, Armin Sijerčić, koji sa prosjekom od 20 poena po utakmici predstavlja motor ovog tima. Tu se još ističu i Šuša, Dučić i Alikadić, koji uz pojačanja Dragolja i Gligorovića mogu dobiti bilo koji tim. Uz to vrijedi istaći da je na početku sezone ovaj klub preuzeo novi trener, a radi se o Elvedinu Klačaru, kojeg čeka veliki posao u budućnosti koji je podržan od vrijednog tim menađera Hasana Rikala i sa nestrpljenjem očekujemo novu sezonu i nastupe ove mlade ekipe.
Definitivno najtalentovanija ekipa lige, a posebno ukazujemo na vodstvo saveza i selektore kadetske i juniorske reprezentacije, da više obrate pažnju na ovaj tim.

9. KK „Mostar 05“ (9.mjesto, omjer 0:16, sezona 2013/14. – 9.mjesto omjer 6:16)

Ekipa Mostara 05 će gledati po svaku cijenu da zaboravi ovu neuspješnu sezonu po njih, jer će ostati upisani kao ekipa koja ima najveći niz poraza, nakon ekipe Breze koja je u sezoni 2011/12. upisala skor 0:14. Svi oni koji su imali priliku da posmatraju utakmice ovog tima složiti će se da ovaj učinak i nije realna slika ekipe na terenu, jer su propisno namučili sve svoje protivnike, a u nekim utakmicama im je nedostajalo i malo sportske sreće, pa da uknjiže i koju pobjedu. Ovi momci predvođeni sjajnim Tanovićem, Kovačem, Jelovcem i Đulimanom, te iskusnim trenerima Gačićem i Jazvinom, sigurno mogu i moraju pružiti više, jer se radi o ekipi koja je jedna od najstarijih učesnika ove lige, a kako dolaze iz sredine prepune mladih talentiranih igrača, uz manju rekonstrukciju tima sigurno je za očekivati i bolje rezultate.

10. KK „Thunders“ Mostar (10.mjesto, diskvalifikovani, sezona 2013/14. – 12.mjesto omjer 2:19)

Nažalost, Thundersi su jedan od onih klubova koji se nisu mogli nositi sa finansijskom krizom i koji su, po odluci komesara takmičenja, diskvalifikovani nakon odigranog prvog kola.
Ovaj klub se priključio A2 karavanu u sezoni 2012/13. i iskreno se nadam da ćemo ga gledati i naredne godine. Tužan je podatak da je ovo već drugi klub iz grada Mostara, nakon Neretvice, koji nije aktivan ili koji se ne može takmičiti zbog finansijskih problema.
Na kraju ove iscrpne analize svakog kluba učesnika grupe jug A2 lige, najbolji završetak bio bi da sumiramo kompletnu sezonu 2014/15.

Ukupno je odigrano 90 utakmica, postignuto je u prosjeku 155,8 poena po utakmici i što je najvažnije, publika se vraća u dvorane. Prateći utakmice grupe „jug“ imao sam priliku da razgovaram sa mnogim igračima i trenerima gore spomenutih klubova te smo, razmjenjujući mišljenja, došli do nekih zajedničkih zaključaka, a koji se nameću kao pitanja za rukovodstvo lige. Prvo pitanje je, svakako, pad kvaliteta suđenja na ligaškim utakmicama, gdje je bilo trenutaka kada mladi i neiskusni djelioci pravde ne poznaju osnovna pravila igre. Drugo i veoma zabrinjavajuće pitanje jeste problem oko termina odigravanja utakmica, kada recimo Sparsi gostuju u Goraždu na utakmicu zakazanu u 20:30 sati, a sam put im traje nekih 5-6 sati vožnje u jednom pravcu.

Prelazni rok nakon završetka prvog dijela sezone, da li se može zabraniti zonska odbrana, može li se ograničiti broj starijih igrača u ekipi, izmjena kalendara takmičenja i još neka slična konstruktivna mišljenja i pitanja su se mogla čuti na ovim i sličnim događajima.

Na potezu je KSBiH, odnosno, regionalni uredi u Zenici i Tuzli, koji će u narednom periodu analizirati završenu sezonu, a lično se nadam da će ponuditi i nešto novo u narednoj.

Klubovima predstoji zbrajanje rezultata, potraga za novim imenima i naravno svježim novcem sponzora, bez čijeg podsticaja sve ovo ne bi funkcionisalo.