Doktor iz Hitne pomoći DZ Visoko pozitivan na koronavirus, dio tima poslan u izolaciju

2379
Ilustracija
Ilustracija

Pojava koronavirusa u zdravstvenim ustanovama nije nemoguća i uz sve zaštite, na što je upozoravala i struka, ističući da je to jedan od najopasnijih načina širenja zaraze po cijeli sistem zdravstvene njege. Takav jedan slučaj u petak je zabilježen i u Visokom, kada je u visočkom Domu zdravlja registriran prvi slučaj zaraze koronavirusom kod doktora.

MARKETING

Naime, kako je za Visoko.co.ba potvrdio ministar za zdravstvo ZDK-a i šef Kriznog štaba u ovom kantonu Adnan Jupić, riječ je o doktoru iz službe za hitnu medicinsku pomoć. Vrlo brzo nakon otkrivanja da je pozitivan na prisustvo koronavirusa zaraženi doktor, kao i dio tima sa kojim on sarađuje poslani su u izolaciju.

Saznali smo i to da je riječ o doktoru koji je porijeklom iz Sarajeva, ali koji radi u visočkom Domu zdravlja.

Dodato je i da su ostali testirani negativni na prisustvo koronavirusa, što je jedan dobar pokazatelj da širenje virusa u našem gradu nije drastično.

Podsjećamo, trenutno je u Visokom aktivno pet slučajeva zaraze virusom COVID-19, što su pokazala testiranja u posljednjih desetak dana. Ono što je važno jeste da ljekari i medicinsko osoblje na terenu, zaduženi za suzbijanje širenja koronavirusa, provode sve potrebne adekvatne mjere kako bi građane zaštitili od daljeg širenja ovog virusa.

Novi slučaj zaraze koronavirusom u Visokom

Podsjećamo, ovo je ukupno peti aktivni slučaj na teritoriji grada Visoko u posljednjih nekoliko dana, a ukupno na području našeg grada od početka epidemije zabilježeno je sedam slučajeva, od čega dva više nisu aktivni.

Ono što je najvažnije napomenuti jeste da ljekari i nadležne službe provode adekvatne aktivnosti na terenu, kako bi se apsolutno otklonila svaka mogućnost širenja virusa u našem gradu, a sve osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa pod adekvatnim su nadzorom.

Podsjećamo, novi slučajevi u našem gradu zabilježeni su nakon gotovo dva mjeseca od posljednjeg slučaja. Prije tog zabilježena su samo dva slučaja zaraze COVID-19 virusom u našem gradu.

Inače, do petka, 26. juna, u BiH je zabilježeno 3.917 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega se oporavilo 2.330 osoba. Nažalost, 173 osobe su preminulo od posljedica ovog virusa u našoj državi.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju na neophodnost pridržavanja mjera prevencije i lične zaštite.

“Odgovornim ponašanjem i pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku uz održavanje lične higijene i higijene prostora jednostavne su mjere čijim pridržavanjem dajemo veliki doprinos u sprječavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih”, istakli su iz Kriznog štaba.

Od 14. juna primjenjuje se nova naredba Kriznog štabaa Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, dok je Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.