Naslovnica Preporuka Doktori u Foč...

Doktori u Foči uspješno sašili čovjekov odsječeni dio prsta

286

Tim doktora Univerzitetske bolnice u Foči, na čelu sa specijalistom plastične i rekonstruktivne hirurgije, Dražanom Erićem, sanirao je još jednu tešku povredu i uspješno replantirao dio palca šake, odsječen sjekirom.

Povrijeđeni Gačanin uspješno se oporavlja, a odmah nakon operacije vraća mu se osjećaj i funkcija dijela prsta koji je bio amputiran. Novi podvig fočanskih ljekara utoliko je veći ako se zna da je operatvni zahvat izveden u lokalnoj anesteziji i bez mikroskopa, iako su se morali povezati krvi sudovi debljine 0.3 milimetra.

 “Nažalost, mi nemamo mikroskopa. To sam uradio sa nekim starim lupama, koje uvećavaju dva puta, pa je operacija bila veoma delikatna. A lokalna anestezija omogućava pacijentu da odmah nakon operativnog zahvata može da jede, šeta, počinje da vježba. Osim toga operacija u opštoj anesteziji nosi određeni rizik, a pogotovo u regionalnim anestezijama”, kazao je dr Erić.

Stanovnik Gacka povrijedio se cijepajući drva, a odsječeni dio palca do ljekara je donio njegov prijatelj. Nakon velikih uspjeha na polju rekonstruktivne i plastične hirurgije, dr. Dražan Erić dobiva brojne ponude za angažman i van BiH, ali će o njima razmišljati nakon povratka iz SAD-a, gdje će na Univerzitetu “Džon Hopkins” proći dodatno usavršavanje.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.