Dolazak ramazana predstavlja sreću i za najmlađe Visočane – Afanu je, uz post, najveća radost učenje mukabele

951

Dolazak i početak najvećeg muslimanskog mjeseca ramazana predstavlja istinsku radost za sve vjernike.

Mjesec pun bereketa, mjesec u kojem ima jedna noć koja je vrijednija od hiljadu drugih mjeseci i mjesec u kojem je Allah dž.š. odredio post kao strogu obavezu, a teravih namaz kao dobrovoljni vid ibadeta, posebnu radost predstavlja i za Afana Limu (13), odličnog učenika Osnovne škole „Kulin ban“ iz Visokog.

Afan je sa svojih sedam godina počeo učiti u Kur’anu, posljednjih nekoliko ramazana je i ispostio, a s nama je podijelio priču o tome kako on provede ovaj sveti mjesec.

afan 2– Jako se radujem dolasku ramazana, a iako je u ovom ljetnom periodu malo teže postiti i izdržati bez hrane i vode cijeli dan, ipak nekako uspijevam. I dani u ramazanu su posebni, svaki mi je nekako isplaniran, pa tako ujutro ustanem na sehur, a nakon sehurske mukabele slijedi povratak kući i odmor do podne namaza, ukoliko se ne ide u školu. Popodne je rezervisano za ikindijsku mukabelu, učenje, odnosno igru sa prijateljima do akšama, kada željno iščekujemo da se upale kandilji i da se iftarim sa svojom porodicom. – priča ovaj simpatični učenik.

Afan je odličan učenik, trenira nogomet u NK Bosna Visoko, a izuzetno je uspješan i na takmičenjima u učenju Kur’ana, kao i na kvizovima Islama, na kojima je osvajao brojne diplome i nagrade. I još nešto postoji što ga razlikuje od njegovih vršnjaka. Naime, Afanu je pripala čast da zajedno sa nerazdvojnim drugom Ismailom, a uz pomoć Asima ef. Muslije uči sehursku mukabelu u Tabhanskoj džamiji i to traje već tri ramazana.

– Posebnu radost mi predstavlja upravo sehurska mukabela na kojoj često pred punom džamijom učim u Kur’anu. To je posebna čast, ali i obaveza, jer se mora perfektno sve proučiti da ne bi bilo grešaka. Radost je i post i to odricanje od hrane i vode u ime Allaha, a nagrada stigne na kraju ramazana, kada su pomiješani i osjećaji, jer budem tužan zbog završetka ramazana, ali ujedno i sretan jer sam uspio da ispostim, a radujem se i bajramskim hedijama koje dobijem. – ispričao nam je Afan.

afan

Afanovi roditelji Sanela i Sanin kažu kako su ponosni na svog starijeg sina, a njegov otac nam je otkrio i Afanovu tajnu vezanu za budućnost. Naime, nakon osnovne škole želja mu je upisati medicinsku školu, a nakon toga postati i stomatolog, po uzoru na nadaleko poznatog visočkog doktora i njegovog djeda rahmetli Avdu Limu.

Komentari

komentara