Svijet

Donald Trump suočen s optužbama za umiješanost u porezne prevare

Američki predsjednik Donald Trump suočen je s optužbama da je pomagao svojim roditeljima u izbjegavanju plaćanja poreza, što predstavlja izravnu prevaru, prenosi Anadolu Agency (AA).

List “The New York Times“ proveo je istragu na bazi povjerljivih poreznih prijava i finansijskih evidencija koja je pokazala da je aktuelni američki predsjednik Trump tokom devedesetih godina prošlog stoljeća bio dio sumnjivih poreznih šema i da je tako znatno povećao bogatstvo koje je naslijedio od roditelja.

Tokom predizborne kampanje Trump je tvrdio da je otvorio vlastitu kompaniju, a da je od roditelja naslijedio vrlo malo novca.

Iako se Trump proklamira kao milijarder koji je samostalno stekao bogatstvo, istraga američkog lista otkriva kako je od oca Freda Trumpa naslijedio nekretnine koje se trenutno procjenjuju na 413 miliona dolara.

“Većina tog novca završila je u rukama gospodina Trumpa, jer je pomagao roditeljima u izbjegavanju poreza”, navodi ugledni list.

Isti izvor tvrdi da je Donald Trump s braćom i sestrama osnovao sramotne korporacije kako bi prikrio milione dolara koje su mu poklonili roditelji.

“Evidencije otkrivaju kako je Trump pomagao ocu u višemilionskim poreznim utajama”, navodi list.

Istraga njujorškog lista bazirana je i na intervjuima s bivšim radnicima i savjetnicima Freda Trumpa, kao i na više od 100.000 stranica iz finansijskih, sudskih i drugih evidencija vezanih za porodicu Trump.

“Fred i Mary Trump su djeci ostavili više od milijardu dolara bogatstva koje je trebalo biti oporezovano s najmanje 550 miliona, a za šta je Trump platio svega 52,2 miliona dolara”, navodi “The New York Times“.

Američki predsjednik Trump nije odgovorio na upite njujorškog lista, ali je njegov advokat Charles J. Harder odbacio sve navode.

“Nije bilo nikakvih utaja poreza. Činjenice na koje se ‘The Times’ poziva u optužbama su u potpunosti netačne”, poručio je Harder.

O optužbama se oglasio i predsjednikov brat Robert Trump koji tvrdi da je njegova porodica uredno izmirila sve porezne obaveze.

“Svi pokloni i prijave nekretnina su uredno popunjene i adekvatni porez isplaćen”, poručio je on.

Tokom predizborne kampanje Donald Trump je odbio da objavi vlastitu poreznu evidenciju, što je u suprotnosti s praksom koju su njegovi prethodnici radili decenijama.

Anadolija/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh