Donatori Trumpove predizborne kampanje među prvim dobili poticaje

190

Čak 273 miliona dolara savezne pomoći za borbu protiv koronavirusa dodijeljeno je za više od 100 kompanija koje su u vlasništvu ili kojima upravljaju glavni donatori predizborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa, pokazuje analiza Associated Pressa.
Mnogi od njih su među prvima kojima je odobren zajam početkom aprila, kada je administracija ulagala velike napore da pokrene program kreditiranja.

MARKETING

Samo je osam preduzeća moralo da sačeka do početka maja prije nego što su dobili sredstva, prema AP-ovom pregledu podataka objavljenom u ponedjeljak.

Kompanije povezane s Trumpom pomoć su pribavile putem Programa zaštite plata koji proširuje korpus za mala poduzeća koja su ugrožena pandemijom.

Lanci brze hrane poput Muy Brands-a, naftnih i plinskih kompanija i drugih kompanija dobili su više od 659 milijardi američkih dolara za poslovne zajmove koji će se otpisati ako se novac iskoristi na platnim spiskovima, zakupima i sličnim troškovima.

Trumpove pristalice koji upravljaju tim kompanijama doprinijeli su s najmanje 11,1 miliona dolara za predizbornu kampanju od maja 2015. godine, navodi AP.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.