Naslovnica Lokalne Teme Dopisi iz Opć...

Dopisi iz Općine na adresu NK Bosna redovna procedura ili predigra za smjenu predsjednika NK Bosna?

1178

Ivica Pekić koji je poslijeratnom nogometnom Visokom podario najveću sportsku radost krajem devedesetih kada smo bili prvaci i osvajači Kupa i Superkupa “otjeran” je iz NK Bosna, a nakon povratka u klub desetak godina poslije iz razloga, kako su tada rekli, jer nije održavao Skupštine i finansijski je vodio kompletan klub iz jednog rokovnika.

Oni koji su došli poslije njega radili su isto, ali su bili politički podobni, prvo SDA podobni, a zatim ovo sad kako gad da se zovu. U tom međuprostoru trošio se redovno uplaćivani poreski novac iz Općine i novac od sponzora po vlastitom nahođenju, a od stadiona se polako ali sigurno pravila izborna baza koja je mnoge istinske ljubitelje nogometa i otjerala sa stadiona Luke obzirom da su klub počeli da predstavljaju oni koji u vrijeme Ivice Pekića i ranije nisu imali mjesta u autobusu ni među pravim “Demonima” kada se putovalo na utakmice.

Iz tog perioda pamtimo da nije bilo također Skupština, a jedna je održana kada je klub kao predsjednik trebao preuzeti Nermin Kadrić, sa svim klupskim dugovanjima i obavezama, počev od duga prema prevarenom treneru Adnanu Fočiću koji sad s kamatama prelazi 100.000KM pa do svih ostalih dugova zbog kojih je klub dva puta ispadao i u treći rang takmičenja i bukvalno se raspadao. Na toj famoznoj Skupštini ostat će zapamćen izvještaj o dvogodišnjem radu kluba gdje je jedan član Upravnog odbora izaša za govornicu i izrekao: “Prošle godine smo potrošili oko 150.000KM, ove godine nešto malo više”!? I sve to pred nijemim delegatima u punoj Velikoj sali Općine Visoko i bez bilo kakvog zakonskog finansijskog izvještaja, bilo kakvog papira, pa makar i onog rokovnika kao što je imao Ivica Pekić, ma šta da je u njemu pisalo.

Ono što je uslijedilo nakon toga je zaista za svaku pohvalu. Klub je postajao klubom. Počeli su se čistiti dugogodišnji “repovi” i finansijske dubioze koje su napravili drugi, a svojim novcem ih je sanirao Nermin Kadrić. Pod predsjedavanjem Nermina Kadrića napravljen je i ozbiljan tim koji je u zadnjim kolima izgubio plasman u Premijer ligu. Počelo se ozbiljno raditi i na infrastrukturi samog stadiona. Pred početak drugog dijela sezone i ove godine Bosna stoji odlično, u igri je za prvo mjesto, igrači imaju redovne i zakonske plate, uslovi za treniranje su odlični.

Međutim …

Najnoviji potezi aktuelne politike u Visokom nedvojbeno nas upućuju na razmišljanje da nekome i nije baš u interesu što je konačno zavladao red u NK Bosna i što jedan pojedinac troši svoj novac u rupu bez dna uz pomoć ponekih sponzora i Osnivača. Upravni odbor održan 06.03. i dopisi koji su stigli u Klub iz Općine prije samog održavanja sastanka insinuira da se nešto dešava u klubu i da su odnosi narušeni ili su prenešeni iz drugih oblasti u sport. Služba za finansije, privredu i društvene djelatnosti traži od NK Bosna da im se dostavi narativni i finansijski izvještaj o utrošku budžetskih sredstava za 2017.godinu sa dokaznicama. Također iz iste Službe traže da im se dostavi projekcija finansijskog plana za 2018.godinu obzirom na potpisani Protokol sa Općinom. Naravno, ništa ovdje nije posebno čudno i zakonski je sve potpuno ispravno, ali nekako je isuviše zvanično i dolazi u trenutku kada se počinju pričati razne priče po stadionu o razilaženju u mišljenjima dojučerašnjih prije svega političkih partnera, pa tek onda sportskih.

Posebno je naglašeno da se sve to dostavi u narednih sedam dana jer je to uslov da se i dalje po Protokolu izvršava plan isplate? Pomalo grubo napisano za političke istomišljenike i partnere u vlasti, posebno ako se zna da je aktuelni predsjednik napravio red u klubu i da se za razliku od prošlih godina kontroliše isplata svake konvertibilne marke, a i kada zafali maraka obično ih on vadi iz vlastitog džepa.

A zatim još jedan dopis i još grublja nota kojom je napisan, ako znamo da je aktuelni Upravni odbor i sve što se dešava na stadionu velikim dijelom politička priča u kojoj se pred lokalne izbore 2016.godine na stadionu Luke, a što je nezapamćeno u istoriji NK Bosna održao i predizborni skup stranke na vlast.

Shodno odredbama Zakona o udruženjima i fondacijama molimo Vas da nam dostavite zapisnik sa posljednje izvještajne Skupštine Nogometnog kluba “Bosna” Visoko u svrhu poštivanja zakonskih odredbi i praćenja rada Udruženja.

Napominjemo da ste dužni  shodno zakonskim odredbama obavezni jednom godišnje održavati redovne izvještajne Skupštine, a da u arhivi općinske Službe za finansije, privredu i društvene djelatnosti nemamo izvještaj sa iste već duži vremenski period. Potrebno je u roku od sedam dana da dostavite traženo.

U gradu i općinskoj administraciji gdje je normalno za 2017.godinu usvojiti plan raspodjele kapitalnih ulaganja bez odobravanja Općinskog vijeća, a što je zakonska obaveza, ovakav isuviše službeni dopis Upravi NK Bosna djeluje kao ukor neposlušnom predsjedniku kojem se ne vjeruje i predigra za njegovu smjenu. Bilo bi lijepo da griješimo u našem donošenju zaključka iz pretpostavki.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.