Nevzeta Begić (SBB): Druga strana Općinskog vijeća

1222
Nevzeta Begić

U  decembru 2012. godine je bila prva sjednica Općinskog vijeća, sa polaganjem zakletve. Od 25 vijećnika i vijećnica koji su polagali zakletvu, jedna od njih sam bila i ja, ponosna  što sam izabrana među stotinama, od strane građana da zastupam njih i njihove interese.

MARKETING

Sa puno energije, entuzijazma, ideja i željom za promjenama  sam krenula sa radom, ozbiljnim shvatanjem uloge Vijećnice. Međutim za kratko vrijeme sam uvidjela da nažalost nemamo svi takav pristup i da imamo drugačije poimanje kada je uloga Vijećnika u pitanju. Vjerujem ovo Vijeće će biti upamćeno po mnogo toga, onih pozitivnih strana donošenjem mnogih značajnih odluka, ali i onih manje popularnih sa prodajom mandata, prelaskom iz stranke u stranku, borbe za lične uske interese, isključivo stranačke interese i mnogo drugih primjera još, što vjerujem da su građani primijetili i da će voditi više računa koga biraju.

Kao predsjednica Kluba vijećnika SBB Visoko, zajedno sa kolegama Vahidom Ramićem i Jasminom Omanovićem u sastavu, učešćem na sjednicama, na sastancima Kolegija, radnim tijelima sam itekako ponosna na rad Kluba. Nudeći razne prijedloge, zaključke, davajući sugestije i kritizirajući u smislu promjena na bolje, djelovali smo i djelujemo konstruktivno, tako da nismo ikebane bez stava, mišljenja i rada, čekajući  da samo Vijeće prođe.

Nastojimo i nastojali smo  se odazivati na razne manifestacije, smatrajući da  Vijećnici trebaju  imati i društvenu odgovornost, poštovati svačiji rad i trud, te sarađivati sa nevladinim sektorom, Civilnim društvom, medijima tj. što više se uključivati u život i potrebe građana, posebno kroz saradnju sa predstavnicima Mjesnih Savjeta, obilazeći MZ. Navela sam da su mediji važna karika u društvu i od njihovog izvještavanja i načina izvještavanja, se kreira javno mnijenje i dobro je sve medije, tu mislim i na internet portale, podjednako poštivati, uključiti i pratiti, kako bi dobili opću sliku stanja. Obzirom da ovo objavljujem na portalu Visoko.co.ba, koristim priliku da se ovom portalu od srca javno zahvalim, u svoje ime i ime kolega, na besplatno ustupljenom prostoru kroz Vijećnički blog da objavljujemo svoje mišljenje stavove, razne informacije, kako bih upoznali građane o ličnom radu, radu našeg Kluba. Vijećnici su imali mogućnost da podjednako koriste velikodušnost portala i ovaj blog. U budućnosti bi trebala zaživjeti ideja da i dalje postoji, da se nakon svake sjednice u vidu press izvještaja iznesu stavovi zbog čega se glasalo i postupalo na određeni način na sjednicama Vijeća.

Biti Vijećnik je jedno veliko iskustvo. Mnogo toga bih iz te perspektive imala još reći i mnoštvo ideja navesti, koje možemo i ja i moje kolege iz Kluba primjenjivati, nadograđivati u novom sazivu Vijeća, naravno uz podršku i voljom građana , obzirom da smo sve troje ponovo kandidati na Izborima na listi SBB Visoko. Iako ovo nije moje posljednje pisanje i obraćanje, kao što i reče Adnan Jašo u svom stilu:  Još si Vijećnica i još postoji Vijećnički blog i možeš pisati, ipak ću završiti. Obzirom da počinje Izborna kampanja, svim kandidatima za Općinsko vijeće sa liste SBB, kao i ostalim kandidatima za Vijeće i za načelnike, želim puno sreće i uspjeha, uz fer i korektnu kampanju. Dok dragim građanima sugerišem da se dobro informišu, kvalitetno iskoriste svoje biračko pravo, ne poklanjajući svoj glas tek tako, na osnovu brzih obećanja, nego na osnovu rada, kvaliteta rada i odgovornosti. Sretno!

Komentari

komentara